Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 03.09.2019, 11:17 (178 dagen geleden)

Als de herfst in zicht komt gaat het hobbyen weer kriebelen, daarom iets uit de oude doos...

Al een jaartje of 3 heb ik een oer-K7 uit '69 staan in een meubel. Het was nooit de bedoeling deze te restaureren, dan wel als onderdelendonor te houden voor mijn andere K7 in meubel. Ik kon me niet bedwingen en heb hem dan destijds uiteindelijk toch maar spelend gemaakt. Jaar en dag in een vochtig hok gestaan, met destijds defecte lijntrafo, verlopen MF spoeltjes enz.

Wat ik destijds gedaan heb: een goede lijntrafo geplaatst, alle MF modules vervangen door goede exemplaren en heel het toestel afgeregeld volgens service manual. Boosterspanning en die dingen incluis.
Nu herinner ik me dat ergens in de manual stond dat een 20 minuten opwarmtijd moest gerespecteerd worden alvorens met de instellingen moest begonnen worden. Dit heb ik dan ook gedaan.

Nu is het zo dat het toestel een enorm blauwig beeld geeft bij opstarten. Na een kwartiertje zijn de kleuren goed te noemen, doch na een half uur zijn ze al eerder iets te geel.
Ik heb eens achter die oorzaak gezocht en blijkt dat de G2 spanningen aan de beeldbuis enorm hard verlopen in een tijdspanne van een half uur.
Schema erbij pakken leert dat die G2 spanningen over R4331,R4332 en R4333 afgepakt worden van de boosterspanning. En effectief, ook die boosterspanning verloopt.

De tv staat inmiddels tussen mijn collectie. Omdat hij zo slecht werkt dient hij eerder als tafeltje ipv als tv, maar ik wou er dit najaar toch eens wat aan gaan doen. Mede omdat ik vind dat het erger wordt. Bij langer spelen worden de kleuren weer slechter.
Wat ik me nog kon herinneren is dat de booster C in orde was. De beeldbuis heb ik voor de veiligheid doorgemeten met een beeldbuizenregenerator. De emissie is nog 100% te noemen en bij het opwarmen beginnen de 3 kanonnen mooi tegelijk hun emissie te geven. Dus de fout zit zeker niet in die beeldbuis, maar denkelijk effectief in de verlopende boosterspanning.

Mijn andere K7 (identiek apparaat maar met rechthoekerige beeldbuis) laat zijn boosterspanning de eerste 5 minuten ook wat variëren (zie je ook in het kleurverloop), maar blijft dan stabiel de hele avond lang desnoods.

Nooit eerder geweten deze fout, waar kan ik dit gaan zoeken?
(Ik ben maar voorzichtig met experimenteren in die hoogspanning. De zwakke lijntrafo's worden schaars en geen zin om deze kapot te doen)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum