Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 10.09.2019, 09:48 (336 dagen geleden) @ ruudtx

Het zal allemaal al heel ver weg, maar ik had die tv destijds van een monteur. Hij lag letterlijk opgeslagen in zijn loods. Het was er vochtig herinner ik me nog, maar wel netjes. Als je die tv binnenin bekijkt lag er amper een stofje op. Heel wat anders dan die andere K7 in meubel die 45 jaar in een rookkamer stond. Helemaal proper gemaakt, wordt geregeld gebruikt en het ruikt nog steeds naar de rook als die even aanstaat :-(

Maar goed, ik denk dat van het toestel waar het topic over loopt hier, het chassis talloze malen moet open en dichtgeklapt geweest zijn. Tijdens de "restauratie" 3 jaar geleden had ik dat ook vaak dat er draadjes onverklaarbaar losten. Wellicht zoals jullie zeiden is het opnieuw van dat.
Naast die K7 staat een Loewe Thalia meubel opgesteld. Die heeft last van zoemen uit de luidspreker. Heeft zeker iets te maken met de volume potentiometer. Als ik tijd heb ga ik de herstelling van beide toestellen combineren. Het is een half uur tillen en doen voor ik erbij kan ;)

Nog even ter info: van deze K7 heb ik destijds de G2 potentiometers door onberispelijke nieuwe vervangen en de kleurschakelaartjes verwijderd en doorverbonden met een draadje.


Dat de 25V een hele belangrijke is weet ik van m'n beide K7ens.
Ook die andere destijds helemaal volgens service manual afgeregeld. Na een uurtje kijken in een donkere kamer werd het midden van het beeld merkelijk helderder dan de rest. Ik heb me daar toen de tering naar gezocht. Nu geeft het schema 25,5V aan. Na lang spelen zakt die spanning een beetje tot ze precies 25V wordt. Als ik ze op dat moment op 25,5V regel verdwijnt die balk.
Precies hetzelfde gebeurde met het toestel uit dit topic. Bij koude start is ze zo goed als 26V, maar toestel heeft daar geen problemen mee.

De K8 noemt men "Klacht 8", maar ik kan toch niet anders dan zeggen dat de K7 ook zijn eigenaardigheidjes heeft hoor.

to be continued...


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum