Lamentatie over NPO4 (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 08.10.2019, 09:39 (311 dagen geleden)

Afgelopen weekend heb ik een Philips B2X92A opgepoetst en met een paar verse condensatortjes en een vervangen buisje speelt het toestelletje weer erg leuk.

Helaas heb ik in mijn huis wel goeie ontvangst van NPO1, NPO2, 3FM, Radio M en meerdere commercielen, maar met NPO4 Klassiek is het huilen met de pet. Voor mijn oude buizenradiootjes met hun vrijwel gepensioneerde E- en UCC85 buisjes ligt NPO4 op de rand van hun kunnen. Maar ook moderne toestellen hebben problemen met de "4"! En dat terwijl ik ongeveer 15km van de Gerbrandy-toren woon, richting NoordOost. Omdat de matige ontvangst van Radio 4 bij al mijn radio's optreedt, kan ik een defect aan mijn toestellen wel uitsluiten als oorzaak.

Dan maar even de stralingsdiagrammen van de Gerbrandy-toren erbij gehaald. Ons dorp wordt gewoon achtergesteld, het is verschrikkelijk!

Voor Radio 2, NPO2 ofwel 92.6 staat een rondstralende 72kW zender opgesteld. Onnodig te zeggen dat dit prima doorkomt evenals Radio 1 die een vrijwel identiek vermogen en patroon heeft.
Voor Radio M Utrecht op 93.1 is een 4kW minizender van stal gehaald met een bijna rondstralende antenne. Naar het zuiden, waar al snel de provincie Gelderland begint, is de boel een beetje afgeknepen. Begrijpelijk, want buiten onze provincie die ongeveer zo groot is als een flink weiland hoeft niemand dit te horen natuurlijk.

Maar nu het probleem! [image] Voor Radio 4 op 94.1 is wel een mooie zender in gebruik, 49kW, maar de antenne is maar half afgebouwd! In het noorden, zeg Utrecht stad, en het noordwesten, zeg Woerden en Groene Hart, is de 49kW pit in volle glorie zichtbaar. Hier is het stralingsdiagram en je ziet dat er vrijwel niet naar het oosten, noordoosten of zuidoosten wordt uitgezonden! Voor ons in Zeist ziet de zender eruit als een 1,5kW pieremegoggel, en dat kun je dus horen ook! Is er iemand in het zuiden die ooit deze zender wel eens gehoord heeft?

Ik heb metingen gedaan met een SDR en constateer dat Radio M consistent ongeveer 4dB lager ligt dan NPO2 en Radio 4 ligt 10dB lager dan NPO2! De SNR is 22dB op zolder. Een dorpsgenoot heeft soortgelijke resultaten gevonden.

Wat kan hiervan de bedoeling zijn?
Klagen er verder nooit mensen over?
Kan dit misschien opgelost worden?
Hoe luisteren andere Heuvelruggers naar Radio 4?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum