Lamentatie over NPO4 (Algemeen)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 09.10.2019, 10:45 (310 dagen geleden) @ Otto Tuil

[image]

Wat gebruikelijk was in de tijd dat we alleen publieke radiozenders hadden, was dat al deze zenders gecombineerd aan één antenne werden toegevoerd. Het stralingsdiagram is dan voor deze gecombineerde zenders identiek.

In het bovenstaande door Otto gepresenteerde plaatje van Smilde zie je dat daar o.a. de 4 NPO zenders aan één antenne op 254 meter hoogte worden toegevoerd. Het stralingsdiagram voor deze 4 zenders moet daarom identiek zijn. NPO 3 FM werkt, vergeleken met de overige 3 NPO zenders, echter met 25 kW ERP vermogen i.p.v. de 93 kW die de andere 3 NPO zenders uitstralen. Verwacht mag worden dat, gerekend van Smilde, NPO FM3 daardoor een wat kleiner bereik heeft dan de overige NPO zenders. Het verschil in 25 kW en 93 kW is (bijna) 6 dB en dat is in het staatje ook terug te vinden.

TS Gerard klaagt over slechte ontvangst van NPO4 t.o.v. de overige NPO zenders. Het lijkt er sterk op dat op de Gerbranditoren voor NPO4 een andere andere antenne met afwijkend stralingsdiagram wordt gebruikt en dat daardoor de door hem genoemde problemen ontstaan.

Als je er met 'postieve blik' naar kijkt dan zal er stellig een reden zijn om voor NPO4 daar een afwijkend stralingsdiagram toe te passen.

De uitzending van NPO radioprogramma's wordt verzorgt door Broadcast Partners in opdracht van NPO. Voor klachten rond ontvangst moet men zich wenden tot de opdrachtgever. Een klacht kan men m.i. onderaan deze pagina aan NPO verzenden.

Het is elders in deze thread ook al opgemerkt maar de FM omroepzenders werken reeds meerdere jaren met verticale polarisatie en het is voor een goede ontvangst wel van belang hier rekening mee te houden.

Vr.gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum