Lamentatie over NPO4 (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 08.10.2019, 11:29 (312 dagen geleden) @ Wolfgang

Hier zit zeker een kern van waarheid in. De hele reden dat men de audio processing heeft uitgevonden, was om het bereik van de zender te verbeteren bij gelijkblijvend zendvermogen. Daarna sloeg het helemaal door naar 'we moeten harder klinken dan de concurrent'.

Radio 4 heeft maar een zachte processing. Dat betekent dat je best wel eens een dynamiek van meer dan 20dB kan hebben, en dan hoor je bij zachte passages de ruis net zo hard als de muziek in Gerard's geval.
Vergelijk dat met een popmuziekzender waar je misschien 5 a 10dB dynamiek hebt, die muziek draait die toch al helemaal platgestampt is. Daar zul je nooit ruis hebben, omdat er nooit 'zacht' is.


Maar of dit de oorzaak daadwerkelijk is, hangt af van hoe Gerard gemeten heeft. Als hij audio signaal-ruisverhouding gepakt heeft, is bovenstaande van toepassing.
Als het hoogfrequent signaal-ruisverhouding is, dan is dat niet de hoofdoorzaak. Dan zit je echt met een te laag uitgestraald vermogen in z'n richting.

Ik ervaar met radio 4 hetzelfde. Ik moet m'n best doen om stereo-ontvangst te krijgen zonder 'rafels' terwijl de grote popzenders moeiteloos op een binnenspriet stereo geven. Het HF signaal lijkt in Zaandam net effe zwakker te zijn dan de andere zenders. Als ik veel naar ze zou luisteren zou ik een antenne op het dak zetten.

--
Leer morse!
Reuzesimpel met G4FON's Koch Morse Trainer.
http://www.g4fon.net/
Forum voor zendamateurs, met het accent op zelfbouw: http://hamforum.nl/


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum