Schema Philips philitina Box 15 u (Gezocht)

door gerard ⌂ @, Zeist, 26.11.2019, 15:59 (227 dagen geleden) @ rein

de radio is met U buizen en printplaat.

Er waren drie modellen die erg op elkaar leken, de BoX15U, B0X17U en B0X19U. De 17 weet ik niet precies, het verschil tussen de 15 en 19 is dat de 15 een ronde schaal heeft die meteen ook knop is, en de 19 heeft een rechte schaal bovenaan. Van binnen zijn de drie modellen vrijwel gelijk.

Nu kan ik er verder mee aan de slag, want de radio bromt alleen maar.

Ja, dan moet je er inderdaad even mee aan de slag. Let er eerst op (is al genoemd) dat het inwendige net-verbonden is, dus alleen werken via scheiding!

Hier is het schema.
Ik raad je aan om voordat je begint/verdergaat, de RATELcondensator te vervangen, C19, door een andere 100nF condensator (of deze tijdelijk te verwijderen). Je vermijdt de schrik in je benen als dit ding opeens begint te roken en te smelten.
Verder is het, hoewel de meeste onderdelen vrij goed zijn in dit toestel, aan te bevelen de KOPPELcondensator te vervangen, dat is C17. (Zonder deze speelt je toestel niet!)

Verder hoef je niets preventief te vervangen. Als je, bv met een buizentester of met uitwisselbuizen, kunt vaststellen dat alle vier de buizen goed zijn, dan ben je al een heel eind. Dan is het een kwestie van spanningen nameten op de anodes en schermroosters van de buizen. Het kan bv zijn dat een weerstand is verlopen zoals R3, dan worden je buizen B1 en B2 dichtgeknepen. Maar voordat je dat door meting hebt vastgesteld moet je daar niets vervangen!

Er zitten geen schakelaars in dus die kunnen ook niet kapot zijn.
Wel kan het zijn dat de volumepotmeter slecht contact maakt.

Je kunt R14 vervangen door een ballast-condensator van 1,5uF om de warmte-ontwikkeling in het kastje te reduceren. Een iets andere modificatie laat ook de buizen op een lagere spanning werken, waarmee het opgenomen vermogen afneemt van 43W naar 17W. Van buiten kun je het verschil niet zien met je ogen, alleen met een warmtecamera (hier voor de B0X19U, twee exemplaren).

[image]

(De twee toestellen zijn naast elkaar tegelijk aangezet en na een uur gefotografeerd.)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum