Oscilloscoop probe specs (Techniek Overig)

door Loek @, Exloo, 06.01.2020, 14:56 (210 dagen geleden) @ humfred

Hallo Humfred,

De opmerking van Hans v Marel is toch wel juist. Een oscilloscoop is voor wat betreft het aflezen van absolute waarde minder geschikt.

De zaken die jij opsomt:
(Ik meet er AC-DC spanningen mee in het millivoltbereik, frequenties in het hoge Megaherz bereik, stijgtijden tot 2nS (bij delayed timebase), offset. Delaytijden (latency) door verdeelversterkers, beeldmixers, routers etc.)

zeggen iets over het meetbereik maar niets over de nauwkeurigheid.

Stel ik meet op een scoop die ingesteld staat op verticaal 2mV/Div. Ik meet een signaal van 10 mV dat is dus 5Div. Nu is één Div opgedeeld in 5 stukjes dat verschil is dus bij aflezen nog wel goed te zien. Maar de helft daar weer van wordt al lastiger. Stel dat dit ook nog lukt dan is daar de helft weer van zeer lastig. Deze afleesfout kan je dus maken aan twee kanten en dan zit je in dit voorbeeld al op een afleesfout van 2%. Dit wordt natuurlijk nog hoger als de uitslag bijvoorbeeld 4 Div was. Ook de specificaties van de scoop moet je nog betrekken bij de totale nauwkeurigheid.

Kortom voor nauwkeurig bepalen (bijvoorbeeld binnen 0,5%) moet je toch echt een ander meetinstrument nemen een scoop is daar minder geschikt voor.

Met vriendelijke groet,

Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum