Oscilloscoop probe specs (Techniek Overig)

door humfred ⌂ @, Dubai, 06.01.2020, 15:29 (214 dagen geleden) @ Loek
Bewerkt door humfred, 06.01.2020, 15:37

Hi Loek...ik kom uit professionele video hoek...waar we af en toe ook nog te maken hebben met analoge metingen. (enkele van onze TV zenders in de Emiraten zenden nog in analoge PAL). Ook gebruiken we voor archiverings doelen nog steeds analoge video recorders.
Hoe kan ik een analoog video signaal meten dat een tt waarde moet hebben van 1 volt bij 75 ohm anders dan met een oscilloscoop?

Stel ik wil een verdeler afregelen op unity gain. Dan lus ik de ingang van de betreffende verdeler, router of mixer door op ingang A van mijn scope. De uitgang op ingang B. Ingang B inverteer ik en gebruik dan de add funkie om beide kanalen bij elkaar op te tellen. Beide ingangen afgesloten met 75 ohm, 0,1 %. Met zo kort en dik mogelijke video-kabels.
Dan de verzwakkers op een zo hoog mogelijke stand bijv 50 mV/div.
Dan moet je eens kijken hoe perfect die verdeler kan worden afgeregeld op unity gain.
Dat kan je met geen enkel meetinstrument zo nauwkeurig.
Voorwaarde is dat de scoop goed is gecalbreerd met jaarlijkse controle.

Of het sync level afregelen op 280 of 300 mV. Dat gaat alleen nauwkeurig met een oscilloscope waarbij ik de bandbreedte zelfs verminder tot bijvoorbeeld 10 mHz om straaldikte door ruis te verminderen. De dikte van de straal is hier de beperking van een scope. Meestal een nauwkeurigheid van 1% of beter hetgeen de Pflichtenheften en SMPTE voorschrijven.

Zonder van het onderwerp af te willen wijken is het bovenstaande voorbeeld uitsluitend een voorbeeld van hoe nauwkeurig je met een oscilloscope kunt werken als je weet hoe alles er uit te halen valt. :-D


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum