Rf filter audio recorder (Techniek Radio/TV)

door brnrds @, 04.02.2020, 10:02 (1542 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Hoorbare netbrom kan door een aardlus gemoduleerde RF zijn.

Daar lijkt het inderdaad op Maarten.

Het signaal komt denk ik binnen op TR3 op de playback print.
Dat is de eerste trap na de schakelaar die play of monitor instelt.
Dat is dus de ingang van de hele playbackprint. (afgezien van de Dolbyprint).

Ik ben aan het prikken met een klein keramisch C'tje op de transistoren en bedrading.
Als ik op de emittor van TR3 prik dan vallen de instraling of/en de audio met tegelijk die brom vrijwel weg. Dus wat je stelt lijkt mij wel juist.
Ook meten met de scope op die transistor vergroot de instraling.
Eigenlijk kan ik het audiosignaal niet zichtbaar maken omdat het te zwak is, of omdat er een resonantie ontstaat met die zeer hoge frequentie. (eerder genoemd)

Als ik dat zelfde C'tje op de uitgang zet, dus op de draad die naar de Cinch plug leidt dan wordt het erger. De draad voert dus duidelijk als "afgestemde" kring of als antenne HF in.

Als ik de verzamel aarde die nu los hangt met een wat grotere Keramische Condensator aard helpt het, maar veel minder dan wanneer ik dat met een folie condensator doe, die volgens mij toch meer impedantie bezit dan een schijfcondensator.

Heel lastig, omdat alles wat je doet ook instraling kan verhogen.

Aarding kan gedaan worden met een condensator zoals een van de leden al stelde en daaraan parallel een kleine weerstand om de aardlus te dempen.
Aardlussen zijn op zich in dit ontwerp onmogelijk te vermijden gezien de bedrading aan begin en einde geaard is. Dat is nu eenmaal inherent aan enkelvoudige afgeschermde draad.

Als ik het signaal terug kan dringen tot onder de band- of versterker-ruis zou ik tevreden zijn. Nu stoort het niet alleen de weergave maar vooral ook de Dolby ruisonderdrukking.
Bedankt weer zover.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum