Rf filter audio recorder (Techniek Radio/TV)

door brnrds @, 05.02.2020, 11:15 (1536 dagen geleden) @ brnrds

Hoi Ron, even een update.
Ik heb dat Dolby board losgenomen, maar het probleem blijft bestaan.
Heb wel ontdekt dat ook het Dolby board zeer gevoelig is voor het instralen.
Het is bijna niet te doen om te meten of proberen met een condensator en een aardsnoertje. Op Tr3 (E) is dan wel iets te merken, maar afdoende is het blijkbaar ook niet, terwijl dat rechtstreeks aan het Dolbyboard hangt. Sommige draden zijn vrij lang.
De recorder lijkt soms meer op een open microfoon.
Als ik alleen al dat vrij korte testsnoertje aan het frame hang, waar dan ook, is het of je het aan een open microfoon haakt. Je hoort het kraken als metalige aanraking. Als ik dat snoertje in de buurt van het Dolbyboard breng komt ZFM flink door. Maar ook als ik het snoertje in de buurt van de audiokabels breng versterkt dit de instraling enorm ZFM komt overduidelijk door. Mijn handen en dat snoertje vormen een open antenne. Het is of je door een HF veld beweegt. Vreemd is dat die frequentie dan niet wijzigt.
Ik heb nu een hoeveelheid onderdelen besteld, zoals ferrietkernen voor de audiokabels, "varkenssnoetjes" en de door jou meen ik aanbevolen ferriet spoeltjes in weerstandvorm in diverse waarden. Ook kleine ferrietkralen om over de inwendige afgeschermde draden te schuiven. Plus een serie ceramische c'tjes.

Normaal is de Dolbyprint geheel afgedekt met een metalen plaat die ook over de andere hoofdprinten is gemonteerd, alhoewel zeker niet hermetisch afgesloten. Het weghalen van die plaat is dus een open deur.
Ontkoppeling van de audiokabels is een belangrijk doel.
Het is mij nog niet gelukt het probleem op een andere manier te verminderen.
Volgens de berekeningen zou een R=10, C=100 pF, L=68uF een LP afsnijfrequentie van >2MHz opleveren. Dat ga ik dus aan de in- en uitgangen proberen als de boel binnen is.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum