ijken meetapparatuur (Techniek Overig)

door gertjanrhe @, Gooi, 05.04.2020, 19:06 (1474 dagen geleden)

Ik ben wel benieuwd hoe iedereen voor zichzelf bepaalt dat de gebruikte meetapparatuur de juiste waarde aanwijst. Even er van uitgaande dat je geen recent gekalibreerde apparatuur bij de hand hebt.
Wat gebruik je bijvoorbeeld als referentie voor AC en DC spanning?
Als referentie voor generatoren (o.a. R&S) gebruik ik een radio afgestemd op verschillende zenders, interferentie fluittoon naar nul hertz brengen. Daarmee controleer ik dan weer een aliexpress frequentiemetertje > 100 Mhz. Eerst het metertje aan de hand van bekende radiostations, daarna alle banden van de generator met de meter.
ALs referentie voor AC en DC Volts en ampères 50 Hz ga ik er van uit dat als drie apparaten op 1% nauwkeurig hetzelfde wijzen dat dit wel OK is.
De scoop controleer is met een nette 50Hz sinus waarvan ik de RMS waarde bepaalde met een DVM die aan het eerder genoemde 1% criterium voldoet.
Daarna ga ik er dan maar van uit dat als de scope bij 50Hz OK is, hij dat dan ook wel bij 30 Mhz (of desnoods 100 Mhz) ook wel is. Wel controleer ik of bij hoge frequenties met de eerder genoemde R&S waar ook een level meter op zit of er gekke afwijkingen zijn.
Ik kan de scope natuurlijk ook met een blok controleren, maar dan moet je de amplitude van de blok wel precies kennen.

Waarom dit alles: omdat ik een oude RACAL aan het nalopen ben aan de hand van de erbij gepubliceerde meetgegevens. IK heb het idee dat ik nog minstens een factor 2 gevoeligheid mis en dan is het handig om wat nauwkeuriger met niveaus van test- en meetsignalen om te gaan.

Leuke bijvangst is dat ik ook een paar foutjes in de apparatuur vond en die ook kon verhelpen.
Ander opmerkelijk dingetje: de 220/260V Philps variac die achter een scheidingstrafo hangt gaat kennelijk in verzadiging en levert een afgeplatte sinus.

--
De techniek was in de jaren 40 veel verder dan menigeen zich bewust is


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum