ijken meetapparatuur (Techniek Overig)

door kris @, Gent België, 08.04.2020, 22:07 (1688 dagen geleden) @ gertjanrhe
Bewerkt door kris, 08.04.2020, 23:06

kan je er altijd van uit gaan dat de meetwaarden in oudere documentatie 'gemiddelde waarden' zijn?


de meeste aanduidingen betreffen gelijkstromen/spanningen. Dan is het sowieso de gemiddelde waarde. soms wordt ook wel eens een merk/type voltmeter opgegeven en dat zijn nooit RMS meters.

Ik denk bijvoorbeeld aan buisvoltmeters? Dat hangt er volgens mij maar net van af hoe het instrument is opgebouwd en welke schaal daarbij gekozen is.

Een klassieke BVM (bvb Heathkit, Kyoritsu, Leader,RCA, Philips/MBLE, R&S ..) of FET volmter duidt ook de gemiddelde waarde aan (schaal wel omgezet naar RMS voor AC). de buizen versterken en doen de ingangsimpedantie toenemen, maar voeren geen vermenigvuldig uit..

Ze bestonden wel (Tektronix had er eentje met oliecirculatie, HP met thermokoppel ) maar dat waren héél dure dingen. Dat zou he wel geweten hebben :-)

Vaak wordt een aantal kohms/v gespecificeerd als gevoeligheid van de gebruikte meter, dat duidt dan weer niet op een BVM.

klopt. tot begin jaren 6 zie vaal 20kohm/V, "jongere" schema's staat vaak 10MOhm. maar das nog steeds geen RMS.

RMS meters kwamen pas naar een "normaal" publiek rond 1980, samen met de opkomst van de digitale meters. Maar was nog beduidend duurder. herinner me: een eenvoudige economische DMM had je al rond € 50. RMS meter was algauw €500. (bvb Philips PM2517)

Nu is het omgekeerd. Je betaalt meer voor een goede analoge meter (met naald) dan een DMM. :-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum