ijken meetapparatuur (Techniek Overig)

door kris @, Gent België, 08.04.2020, 19:13 (1479 dagen geleden) @ Anton van den Oever

zeker voor spanningen en stromen aangegeven in buizenradio's.. simpelweg omdat die nog niet met RMS toestellen zijn gemeten...


Dat zou ik niet zo snel durven te beweren, hittedraad meters waren er zelfs al voordat er radio's waren.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


ha Anton,

Ik heb dan ook niet geschreven dat ze nog niet bestonden. enkel dat ze niet gebruikt werden voor metingen in Radio's.
Buiten de hittedraadmeter had je ook nog de electrodynamische, ferrodynamische en weekijzer instrumenten (en er zijn er nog) die allen in staat zijn RMS waarde aan te duiden. Ze hebben één groot gemeenschappelijk nadeel: het schaalverloop is kwadratisch das niet handig. tevens zijn ze duur of ongevoelig. Kortom, labotoestellen die ver buiten het budget van een radiotechnicus lag.

de galvanometer heeft voor algemeen gebruik al die andere verdrongen voor algemeen gebruik. Vrij gevoelig, betaalbaar, lineaire schaal en eenvoudig in gebruik.
voor de oorlog was het nog enkele Kohm per volt, erna werd het al snel 20Kohm per volt dat inburgerde.

Je ziet in radio schema's wel eens aangeven met welke meter ( gevoeligheid) alle metingen gedaan zijn, maar dat het RMS gemeten is heb ik er nog niet zijn bestaan. Logisch, geen radiotechnieker had een RMS meter in huis, en lag daar ook niet wakker van.

Mij dunkt dat het vooral de fabrikanten van meetinstrumenten zijn die iedereen gek gemaakt hebben van het idee "True RMS". En genoeg volk gezien met de uitspraak "mijnemeter is True RMS" maar er al niet snappen dat die dingen met een beperkte crestfactor zitten waardoor het alle kanten kan opgaan in sommige omstandigheden.(versta opsporen fouten, meten in het onbekende).

Ik vergelijk het wel eens met de relatie die sommigen hebben met hun wagen. :-) Ooit mooi bezongen door Van Kooten En De Bie https://www.youtube.com/watch?v=Ke5mKjpw9Uo

afgerond : RMS meters zijn mooie dingen, maar voor de radiohobby maakt het niet veel uit.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum