sokkel losmaken (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 14.06.2020, 14:58 (1412 dagen geleden) @ Eduard

Beste forumleden,

Na 2 dagen diepvries is de lamp steenkoud. Het enige voordeel is dat door de dauw op de lamp het merk en type duidelijk leesbaar wordt. Kwestie van het te noteren want na opwarming zie je het niet meer. Mogelijk een tip voor wie een onleesbaar label van een buis wil achterhalen.

Aan de lijm (of cement) verandert niets. Die zat vast en het blijft onbeweeglijk.

Na de koude is de bevestiging van de draden aan de pennen zichtbaar geworden. Met schuurpapier heb ik de pennen behandeld. De kloof tussen de helften heb ik met een schroevendraaier wat open gezet. In die opening liet ik eerst isopropanol via een kwastje indringen. Nadien een beetje S39. Op de juiste plek de pennen heet stoken met de soldeerbout en vaststellen dat het soldeer aan de pen heeft gevloeid. Met een led lampje kon ik zien dat er een gaatje is geboord in het midden van de pen en ook eentje haaks daarop. Zie foto:
[image]
Vermoedelijk werd in de fabriek de draad door dit kanaaltje naar buiten gebracht en daarna het kanaaltje met een pers dichtgedrukt. Jammer maar na het solderen geeft de lamp nog steeds geen licht.

Weet iemand meer over deze tweede foto ?
[image]
Ik meen me te herinneren dat vaklui de glasdoorvoer van de draden bij zulke buis de "kneep" noemden. Als dat niet zo is dan weten jullie wel wat ik bedoel.
Bij deze lamp zie ik dat de draden die doorheen de kneep naar buiten komen na ongeveer 1cm stoppen. Tegen elke draad zit er eentje die naar beneden loopt. Ik heb geen idee wat hier aan de hand is. Werd de lamp mogelijk al eerder gerepareerd ? Het feit dat de ballon niet meer in de juiste stand op de sokkel zit doet me zoiets vermoeden. Uiteraard is dit een zwakke plek die mogelijk voor het huidige defect kan zorgen. Bij de tweede lamp ziet de bedrading er anders uit. Die draden gaan recht door de kneep richting sokkel.

Ik overweeg een hulpstuk te maken met een V vormig houten blokje waarop tijdens het werk de sokkel rust. Om te verhinderen dat er kracht op de ballon wordt uitgeoefend laat ik tijdens het doorzagen van de sokkel de lamp om een mousse matrasje steunen.Met een fijn handzaagje wil ik op twee hoogtes de sokkel rondom doorzagen. Het stuk daartussen wil ik doorknippen en verwijderen. Mijn inspiratie komt uit de methode van Ben.

Goede raad is welkom,

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum