sokkel losmaken (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 02.07.2020, 11:58 (1395 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Dag Anton,

Ik herken dit verhaal. De glasblazer/neoninstallateur spreekt over verhitten in een oven. Zulke oven heeft hij zelf niet maar daar kan wel een mouw aan worden gepast.

Als het goed loopt moet hij enkel aan het teutje een verlengstuk lassen. De rest van de ballon blijft koud.

Wellicht is het glas de schuldige. Glas is een heel lege stof. Je kijkt er dwars door. Gassen met kleine moleculen kunnen hun weg door de wand zoeken en het hazenpad kiezen. De diffusiedruk zorgt ervoor dat ze zelfs met de aardatmosfeer niet tevreden zijn. Helium ontsnapt voorgoed aan deze wereld en ook aan het binnenwerk van mijn lamp. Dat laatste zal niet in een paar minuten gebeuren maar na 90 jaar zijn we zover. Vreemd is dat ik twee lampen bezit die niet meer goed zijn terwijl er nog Telehor lampen bestaan die even oud zijn maar wel licht geven.

Mijn ouders hadden een heiligenbeeldje met daarvoor een neonlampje. Lang geleden werden kruisjes in een neonlamp ingewerkt. Dat lampje werkte dag en nacht. Als kind herinner ik me dat het kruis helemaal oplichtte. 50 jaar later was dat nog op een lichtpuntje van enkele mm.

Ik ga de glasblazer op de hoogte stellen. Mogelijk is verhitten eerder schadelijk dan nuttig.

Het idee van de lamp te repareren komt louter uit de bedoeling de essentie van het toestel zoveel mogelijk origineel te houden, mogelijk met inlevering van beeldcontrast.

Bedankt voor de tip,

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum