BX660X bandspreiding: succesvol! (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 29.06.2020, 10:59 (10 dagen geleden) @ Leo Bolier

Dag Leo,

Een direct convertion ontvanger is iets dat ik sinds lang wil bouwen maar het warm stoken van de soldeerbout is er nog niet van gekomen. Vertel ter gepaste tijd eens iets over uw bouwwerk als het binnen het kader van dit forum past.

Denkende aan de eenvoud van een direct convertion stel je direct de vraag waarom de meeste radio's geen DCR maar superhetero zijn. Toen ik er wat meer over las zag ik artikels over instraling, uitstraling, doppler effect door vliegtuigen en allerlei vervelende storingen.

Ik heb een vrij complexe griddip meter. De DipIt van Funkamateur. Die heeft intern een mengtrap zodat hij kan gebruikt worden als DCR. Ik heb de spoelenset en de schakeling wat aangepast voor gebruik in de lage AM omroepbanden. Toen de RTBF zender op 621 kHz nog bestond heb ik weleens met de dipmeter naar die uitzendingen geluisterd. Het afstemmen is wat anders dan bij een super maar met het werkt goed. Het lijkt me een leuk idee om met die dipper ook de 80m band eens te verkennen. Lang geleden luisterde ik op zondagmorgen naar de uitzendingen van de surplus radio society die met oude apparaten AM uitzonden. Volgende week zal ik eens via de web SDR kijken of die club nog actief is.In de 80m band moet het ook lukken SSB en CW te beluisteren. Met een huis-, tuin- en keuken radio moet je daar niet aan beginnen als die al de 80m band kan ontvangen. In mijn collectie kan enkel de Philips 990x dat.

We dwalen af van het onderwerp. Het is niet mijn bedoeling iemands draad te kapen. Bij interesse kunnen we dit als nieuw onderwerp verder zetten.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum