BX660X bandspreiding: succesvol! (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 01.07.2020, 10:18 (11 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

De BX660 x was ontworpen voor de Tropen

Naast de BX660X bestond er een Tropenmodel BX665X, zie hier een vergelijking.

In feite te laat voor die markt, de vrijheidsstrijd in Indië was al op gang gekomen

Door onze internationale bedrijven zoals Philips en Shell waren er in de jaren vijftig denk ik vreselijk veel Nederlandse expats in Afrika en in "de West". En in de jaren vijftig zijn er honderdduizenden Nederlanders geëmigreerd, die vaak via korte golven een linkje met hun roots wilden vasthouden. De BX660X stond, in 1946, nog maar aan het begin van een golf van kortegolfmodellen.

De koppeling tussen mengtrap en de MF versterker is nogal speciaal, vanwege de lange
verbinding. Als je die bandfilters op dat tweede chassis er niet bij hebt zal je een
erg zwak signaal krijgen.

Ik wijt mijn zachte geluid niet aan beperkingen in de MF, maar in de LF. Inderdaad, voor een MF-buis zou het signaal zwak zijn, maar ik heb er geen buis zitten maar een TA7642 IC, dat is gevoelig genoeg om vanuit een ferrietstaafje aangestuurd te worden. Ik heb met deze setup meer last van oversturing!
Het IC heeft een zeer lage ingangsspanning nodig (enkele uV is genoeg) maar geeft ook een heel lage output, een tiende mV of zo. De spanningsversterking van de door mij ingezette TDA7297 versterker is maar ongeveer 30x waardoor het geluid te zwak blijft. Ik denk dat de inbouw van een LM386 versterker (spanningsversterking tot 200x) verbetering zal brengen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum