BX660X bandspreiding: succesvol! (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 29.06.2020, 13:24 (10 dagen geleden) @ Eduard
Bewerkt door gerard, 29.06.2020, 13:35

Denkende aan de eenvoud van een direct convertion stel je direct de vraag waarom de meeste radio's geen DCR maar superhetero zijn. Toen ik er wat meer over las zag ik artikels over instraling, uitstraling, doppler effect door vliegtuigen en allerlei vervelende storingen.

De artikelen over DCR benadrukken natuurlijk de voordelen en ook de nadelen van de superhet.
Aan de onderwerpen te zien ben je ook wel wat tegengekomen waarvan de relevantie twijfelachtig is.
Maar tegenwoordig Is het probleem van spiegelfrequenties niet meer zo groot op de kortegolf, zeker niet wanneer je in bestaande banden wilt luisteren. Maak je bv een ontvanger voor 3500 tot 4000 kHz, dan liggen met een normale middenfrequent van 455, de spiegels rond 4410 tot 4910 en daar zit vrij weinig waar je last van kunt hebben. Met low side injection liggen je spiegels van 2590 tot 3090 waar helemaal niks zit.
In allerlei moderne apparaten zitten quadratuurmixers die spiegels ook effectief onderdrukken, bv die simpele SDR setjes hebben dat.

In de 80m band moet het ook lukken SSB en CW te beluisteren. Met een huis-, tuin- en keuken radio moet je daar niet aan beginnen als die al de 80m band kan ontvangen. In mijn collectie kan enkel de Philips 990x dat.

De 80m ligt binnen de Tropenband, dus je moet inderdaad even opletten wat voor ontvanger je in huis haalt. Maar Philips bracht wel degelijk altijd Tropenontvangers uit, laatst bij de lezing over jaren tachtig portables bleken er ook een heleboel die band wel te hebben. Wat zeldzamer is de 160m band, want Philips liet de tropen meestal beginnen bij 2300kHz. Een van mijn andere gerevitaliseerde Philips lijken had wel een volledige tropendekking, lopend vanaf 180m (piraten) tot 5000kHz, dus 60m band.
Met dat modelletje heb ik aangetoond dat het wel mogelijk is, een bruikbare BFO in omroepdozen te bouwen, waar je echt amateurs mee kunt horen. Ik ben begonnen natuurlijk met een regelbare oscillator rond 455kHz, die z’n signaal instraalt op de mengbuis ECH81. Dit was een RC-oscillator (kosten 68ct inc versturen uit China) die onvoldoende stabiel bleek op een afgevlakte gloeistroom. Er moest nog een stabilisatiechip bij. Voor SSB is het belangrijk dat je de HF sterkte goed kunt Regelen, dit heb ik adequaat voor elkaar gekregen met een potmeter in de antenneleiding. Simpeler kun je je haast niet voorstellen, maar met deze setup heb ik regelmatig naar 80m amateurs en soms ook naar 160m amateurs geluisterd.

Hier is een foto en beschrijving van deze Sloper.
(Er staat bij te koop maar nee, dat is een vergissing, is niet te koop nu!)

We dwalen af van het onderwerp.

Om weer richting onderwerp te komen, binnen het bereik van de BX660X ligt qua SSB alleen de 40m en 20m amateurband, daarvoor leek het me niet de moeite om een BFO in te bouwen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum