Starter - Waar moet ik beginnen ? (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 16.02.2021, 13:34 (11 dagen geleden) @ Marc1963
Bewerkt door Laurens, 16.02.2021, 13:40

De volgende dingen vind ik onmisbaar in een radio-werkplaats. Het lijkt veel, maar in feite is het niet zo heel veel en ben je voor minder dan 100 euro klaar. Minder dan 50 als je tweedehands materiaal zoekt.

Bouw een serielamp-plankje met gloeilampjes van 15, 60 en 100w. Die dient voor het veilig testen van toestellen zonder daarbij elco's en transformatoren kapot te maken bij lek/kortsluiting.

Maak ook een paar gelijkrichter-vervangers (2x 1n4007 diode op een buisvoet voor de meest voorkomende gelijkrichtbuizen) die je op de plek van de gelijkrichter kan zetten, om zo elco's te kunnen testen/formeren. Zorg daarbij voor een onderbreking, zodat je de stroom er door kan meten. Met het 15w lampje en alle buizen er uit (met gelijkrichtervervanger er in) kan je dan perfect meten hoeveel lek de radio in totaal heeft.

Verder heb je 1 goede en 1 basic multimeter nodig. De basic multimeter gebruik je met krokodil-meetsnoeren die je ergens op kan klemmen, om de stroom of spanning in de gaten te houden tijdens foutzoeken.

Je kan nooit teveel verlichting hebben. Ik heb gewone kamerverlichting, een TL boven m'n werkbank, en nog een klemlampje (led spot) om op m'n werkbank te klemmen als het chassis veel donkere hoekjes heeft

Een derde hand is onmisbaar. Net zoals goeie fijne kniptangetjes en een puntig tangetje.

Je hebt IPA of 95% ethanol nodig om schakelaars mee schoon te spoelen, voordat je met Contactspray (bij voorkeur contact 390) aan de slag gaat, en om eventueel teveel aan contactspray mee weg te spoelen. Ik gebruik een grote injectiespuit van de apotheek (met bot geslepen naald) om in kleine hoekjes te komen. Een literfles IPA van bijvoorbeeld Hemi kost net zoveel als een klein spuitbusje van de elektroboer.

Naaimachineolie is nodig voor het smeren van kleine asjes. Eventueel een kruipolie voor het echt vastzittende spul. Naaimachineolie breng je aan met een satéprikker waar je een druppel aan laat hangen.

Zorg voor een assortiment schaalverlichtingslampjes.

Voor fijn schoonmaakwerk van bijvoorbeeld kartels in radioknoppen, heb je satéprikkers nodig en een schoonmaakmiddel zoals Dasty. Let op, dasty is fantastisch maar niet universeel inzetbaar, het is een vrij agressief middel. Niet gebruiken op aluminium en gelakte oppervlakken.

Als je het niet hebt, koop dan loodhoudend soldeer. Omdat radio's met lood gesoldeerd zijn, kan je er niet lekker met loodvrij in solderen.

Ten slotte is een 630v condensator assortiment van ebay/ali onmisbaar. De oranjebruine modelletjes met de lange aansluitdraden voldoen prima in 99% van de toepassingen. Niets is vervelender dan voor ieder handjevol C's, naar de elektroboer te moeten (of om 2 dagen op bezorging te wachten, als je in de avond klust).

Naast materiaal heb je ook kennis nodig. Spender een paar avonden met het doorlezen van de Tips en Trucs op deze site.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum