Draagbare buizenradio's (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 18.03.2021, 11:29 (1144 dagen geleden) @ HidJac

Is er toevallig iemand op dit forum die hier al eens mee geëxperimenteerd heeft?

Ja, ik, en als ik er conclusies aan mag verbinden dan zou ik zeggen: CR2032 is een slecht idee om een buizenportable te voeden.

Mijn gebruik van de CR2032-stapel is beperkt tot een Tecla, dit is een kleine pocketradio gebaseerd op gehoorapparaatbuisjes. Hij is extreem zuinig, de anodebatterij is maar 22V bij een stroom van een halve mA. Dat betekent dat je maar 8 knoopcellen nodig hebt en de theoretische speelduur is ongeveer 400 uur, uitgaande van een capaciteit van 200mAh. De knoopjes in de Tecla zien er ongeveer zo uit:

[image]

Nou is 400 uur speelduur best genoeg voor een radio die je niet echt gebruikt, alleen een beetje voor demo en uitproberen.

Maar stel je zet diezelfde CR2032 in een buizenportable met luidsprekerweergave. Er bestaan er wel met wat lagere spanning, bv 67V voor deze Highness. Je kunt dan 20 cellen in serie zetten, op 60V zal het ding prima spelen. Voor een grotere portable zoals deze Philips LX381B heb je toch wel 90V nodig dus vooruit, 3 pakken CR2032 in serie. Maar de stroom van 8 a 10mA die zo'n radio uit de anodebatterij trekt, is eigenlijk te veel voor knoopcelletjes. Binnen een paar uur zakt de spanning weg en heb je geen geluid meer. En dan ben je toch wel erg snel door die pakken knoopcellen van een paar euro heen!

Ben je nieuw in de batterijbuizen, dan denk je misschien, wat, gehoorapparaatbuizen??? Ja inderdaad, er bestonden gehoorapparaten op buizen. Ze pasten niet helemaal in je oor, maar wel in je borstzak, compleet met een gloeibatterij (AA) en een anodebatterij (22V blokje). Rond 1950/54 betekende hardhorendheid dat je met zo'n apparaatje als deze Phonak in je borstzak rondliep.

Je kunt dus beter voor de 9V blokjes gaan. Acht of tien in serie zetten. Die batterijen kunnen de stroom van 10mA prima leveren en gaan dan 30 a 40 uur mee. Alsnog een dure hobby om je portable vaak mee naar het strand te nemen.... Wil je dat vaker doen, dan toch even oplaadbare batterijen nemen!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum