Draagbare buizenradio's (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 18.03.2021, 16:41 (1144 dagen geleden) @ HidJac

Hé bijzonder die gehoorapparaat buizen. En maar goed ook dat ze zo klein waren, want met buizen van het formaat AZ1 rondlopen is niet heel handig!:-D

Tja. Ga je iets verder terug in de tijd, dan waren die potloodbuisjes er nog niet, maar de mensen wilden toch wat horen. Dus waren er hoortoestellen met inderdaad die grote jampotbuizen erin. Kijk maar eens naar deze advertentie uit 1937:

[image]

Als ik die ad bekijk, zie ik een beeld voor me van vier oude mannetjes die dapper met elkaar proberen te communiceren in een bejaardenhuis. Op de tafel tussen hun in staat tussen alle glazen jenever en potten koffie en pruimtabak dit prachtige toestel, allevier hebben ze een koptelefoon op, en om de beurt mogen ze de microfoon vasthouden om iets te zeggen.

In de jaren veertig kwamen de hoortoestellen met wat wij nu miniatuurbuizen noemen: de achtpins Rimlock en zevenpins batterijbuisjes. Het hoortoestel bestond dan uit twee pakken, ongeveer zo groot als een pocketboek. In het ene pak zat bovenin een drielamps versterker en onderin de gloeibatterij van 4,5V. In het andere pak zaten de anodebatterijen. Als een soort kogelvrij vest hing je die pakken op je borst, stekkertjes verbinden en luisteren maar!

Het toestelletje dat ik eerder toonde, zo groot als een pakje speelkaarten inclusief de batterij, lijkt in onze ogen een primitief lomp geval. De gebruikers uit die tijd ervoeren het als een wonder van techniek dat hun leven veel aangenamer maakte!

Even voor de volledigheid, ook voordat er überhaupt buizen bestonden, waren er al doven. Die maakten soms gebruik van grote toeters of hoorns die ze bij hun oor hielden om het geluid te bundelen.

Als het moment daar is dat ik een portable heb gevonden dan moet het wel lukken om deze weer aan de praat te krijgen.

Dat vinden van die portable gaat vast lukken, ze worden vaak genoeg hier aangeboden. Wil je echt een portable, bedenk dan nog even dat niet elk batterijtoestel ook als portable is bedoeld. Je had namelijk ook zg "stationaire" toestellen die bedoeld waren voor huizen, schepen of boerderijen zonder lichtnet, bv Philips BX439B.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum