Spanningen Philips B7X73A eindtrap (Techniek Radio/TV)

door hoedendoosch @, Amsterdam, 20.08.2021, 18:10 (979 dagen geleden) @ hoedendoosch

Vandaag ben ik verder gegaan met deze radio. Bij eerder meten blijkt dat ik R44 over het hoofd had gezien. Ik dacht dat ik deze gemeten had (een zijde losgeknipt, zie eerdere posting). Dat was dus niet zo. Ik had deze wel gemeten met de buizen verwijderd, maar niet losgeknipt (in de schakeling gemeten) en toen leek de waarde niet teveel verlopen (minder dan 20%). Maar losgeknipt blijkt dat deze was deze verlopen naar bijna 1 meg. Ik heb hier nog een andere B7X73A, een B7X83A en een B7X82A staan die qua eindtrap redelijk gelijk zijn. Daar ook de R44 gemeten. Bij alle bleek deze fors verlopen, in één geval zelfs oneindig (onderbroken ?). Terwijl andere koolweerstanden in deze toestellen niet dramatisch veel verlopen lijken. Het lijkt er dus op dat R44 in toestellen met dezelfde eindtrap het flink te verduren krijgt en dus altijd nagemeten moet worden / vervangen moet worden. Het vreemde is dat in mijn geval deze "in de schakeling" wel redelijk goed meet waardoor je denkt vervanging is niet nodig.

Na vervangen R44 waren de spanningen in de eindtrap in orde. Echter de weergave nog steeds niet goed: brommen en de volumeregeling niet "smooth". Ik had de (Philips) potmeter reeds uitgesoldeerd en gereinigd, ook aan de binnenzijde. Maar de problemen bleven. Via Hans (dank !!) een Preh pot geregeld. Deze gemonteerd. Het brommen is weg en de radio speelt nu goed. De B7X83A heeft wel een preh pot en daar geen problemen met de pot.

Althans de eindtrap speelt goed. Het radiogedeelte behoeft nog wat aandacht. Ontvang weinig zenders op de op zowel AM als FM.

Vraagje: kan een koolweerstand bij uitgeschakeld toestel ('koud') goed meten, maar als er een spanning overheen staat dat de weerstand dramatisch oploopt ? Of is het meer gerelateerd aan een oplopende temperatuur van de weerstand ?

Pim.

[image]

--
En nao 't straevele ein bietje zônneschien.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum