Wat is je favoriete electronicawinkel ? (Algemeen)

door AC5XP @, 28.12.2021, 20:01 (856 dagen geleden) @ Timo

Momenteel: eBay, Mouser, DigiKey en Amazon.

In mijn jeugdjaren: Kontakt aan de Voorstraat (zit nu Moszkowicz), Keijzer aan de Vismarkt, “Beeld en geluid” aan de Breedstraat, en Radio Centrum aan de Vinkenburgstraat. Allemaal in Utrecht. Keijzer was m’n favoriet. Naar Kontakt (later Aurora Kontakt) ging je meer voor ”nieuwere” zaken zoals een EL84 buis, of een AF116 transistor voor het piratenzendertje.

Ook uitdragerijen (da’s Utrechts voor tweedehands zaken), daar was ik als jochie gek op. De Utrechtse binnenstad zat er vol mee in die jaren. Veel oude radio’s vandaan gehaald.
Ook had je Polak (Utrecht) aan wat nu de Van Sijpesteijnkade heet, het originele gebouw is volgens mij opgeslokt door Hoog Sjacharijne. Polak was een fantastische zaak, maar dat is echt heel lang geleden.

Na een verhuizing in 1971 werd het Ten Koppel aan de Melkmart, Radio Bosscha -Centrum aan de Diezerstraat en Fakkert in de Thomas a Kempisstraat, allemaal in Zwolle. Ook Tandy aan de Assendorperstraat was best een aardige zaak. Fakkert bestaat als enige van die vier nog steeds, maar is nu een schim van wat het ooit was. https://fakkert-electronica.nl/

Later, toen we mobieler werden was Den Hollander aan de Bakenessergracht in Haarlem favoriet, alsmede PE Telekommunikatie in Amsterdam. Met name Den Hollander hebben we talloze keren bezocht en héél veel spul gekocht. Ze stonden ook met een kraam op het Waterlooplein in Amsterdam, daar ontdekten wij die zaak begin 70-er jaren. Den Hollander kocht gezamenlijk in met Quakkelstein in Vlaardingen, daar zijn we ook vaak geweest. Die laatste bestaat geloof ik nog.

Dan had je ook nog Hijlkema in Hoogezand, al lang weg. Ook IJpma in Veendam was populair, daar kocht ik m’n eerste Collins 618T helemaal compleet. IJpma was een hele aardige vent, helaas te vroeg overleden, dus ook al lang weg. Als derde populaire zaak in het Noorden had je Hoka, in Oude Pekela. Die zit nu geloof ik ergens anders maar bestaat nog wel. Een dikke Duitser zwaaide er de scepter. Iedereen vond het een botte kerel maar wij konden er wel een potje bij breken. Ook veel mooi spul vandaan gehaald.
Doeven in Meppel, en Hoogstraal in Almelo waren interessante zaken voor de zendamateur (allemaal weg)

En natuurlijk mag BACO hier niet ontbreken, met de sympathieke Piet, die hebben echt alles overleefd, bestaat nog steeds. Maar de radio dump is ook daar helaas schaars geworden. We gaan er altijd nog even langs als ik in de buurt ben.

In Duitsland had je Reinhold Jandeck (daar heb ik heel veel Oost Duits spul gekocht van RFT Koepenick vlak nadat de Muur geslecht was), en Helmut Singer in Aachen, ook een interessant zaak, maar een beetje vervelende kerel.

Er waren trouwens nog veel meer (kleinere) dumpzaken in Nederland die we allemaal bezocht hebben maar dan wordt dit verhaal te lang.
We (ik en m’n maat) waren ook trouwe bezoekers van radio beursjes in die dagen: Den Bosch natuurlijk, de Hamrato in de RAI, NAT (Noordelijk Amateur Treffen), de populaire Meppel beurs (Lichtmis), en DNAT in Bentheim (DL). Ook HCC dagen (computerspul) en Firato waren populair dus ik ging ook wel eens vreemd, zogezegd.

Na weer een verhuizing (een verre dit keer) werd het Tanner in de Dallas-Ft Worth metroplex (is nu weg), Fair Radio in Lima, Ohio, en Surplus sales of Nebraska (laatste twee bestaat nog steeds) Ook Mike Murphy in El Cajon, California is een fantastische zaak waar ik een paar keer geweest ben https://www.murphyjunk.net/ . Mike verkoopt ook op eBay.

Waar ik nu woon, Englewood Florida, daar zitten geen leuke elektronica zaken. Vandaar die eBay, DigiKey en Mouser. Ook Amazon USA verkoopt tegenwoordig veel onderdelen en zelfs transceivers en antennes. En een enkele keer Aliexpress maar daar ben ik mee gestopt na een hele slechte ervaring. Van deze laatsten alles per postorder natuurlijk.

Ook veel bezoekjes gedaan aan de Dayton en Orlando Hamventions (en bij die eerste dan ook nog even bij Fair radio in Lima (Ohio) langs), maar door Covid heb ik dat al 2 jaar niet meer gedaan en ook dit jaar gaat het er weer niet van komen met dat ellendige Omicron.

Aangehechte foto’s van Google Streetview: Kontakt (is nu dus dat Moszkowicz advocatenzooitje) en het pand waar Radio Keijzer ooit zat. (Oude Vismarkt 18) beide in Utrecht. Het leuke van het Oude Vismarktpand is dat de winkel façade niet verbouwd is, alles is nog precies zo met uitzondering van dat rolluik natuurlijk.
[image][image]
Groeten van Loek AC5XP


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum