ratiodetector Philips B7X44A (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 01.02.2022, 12:28 (825 dagen geleden)

Beste forumleden,

Op mijn werktafel staat een "moeilijk geval". De B7X44A speelt prima in mono. De radio is best gevoelig. De mooie (mono) klank valt samen met het haast volledig sluiten van het afstemoog.
Het stereo lampje gaat maar aan als de naald een eindje naast de correcte afstemming staat. Het geluid is dan niet meer genietbaar. Enkele proeven laten me veronderstellen dat de stereo decoder in orde lijkt.
De ratiodetector is verdacht. In bijlage vind je het schema. Over C59 staat het LF signaal + een ongeveer even grote 10,7 MHz component. Samen met de 100 ohm weerstand in de detector behuizing vormt C59 een laagdoorlaat filter met kantelfrequentie rond 16 MHz. Geen wonder dat aanwezige 10,7 MHz hier vlot doorheen gaat. [image]

Kent iemand dit probleem? Iedere ingreep is een risico. Zo'n detector uitbouwen is niet niks en kerntjes afregelen ook niet zonder risico. Het is niet mijn radio. Vandaar graag jullie advies.

Ook zonder modulatie staat er 10,7 MHz signaal over C59. Eigenlijk moet de schakeling dan mooi in evenwicht zijn maar dat is niet zo.

Op voorhand bedankt,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum