ratiodetector Philips B7X44A (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent Belgiƫ, 01.02.2022, 23:29 (824 dagen geleden) @ Eduard

De ratiodetector is verdacht. In bijlage vind je het schema. Over C59 staat het LF signaal + een ongeveer even grote 10,7 MHz component. Samen met de 100 ohm weerstand in de detector behuizing vormt C59 een laagdoorlaat filter met kantelfrequentie rond 16 MHz. Geen wonder dat aanwezige 10,7 MHz hier vlot doorheen gaat.

toch wel een wonder, want de uitgangsweerstand van een ratiodetector is vele malen hoger dan die externe 100 Ohm.. Immers, het uitgangsignaal gaat voor de 100 ohm ook nog door de zwak geleidende dioden, serieweerstanden etc.. in principe schiet er dus van die 10,7 Mhz niet veel meer over, het ldf kapt al veel vroeger af.

zoals iemand anders reeds aangaf is het ratiodetector elcootje waarschijnlijk niet goed meer, maar is in principe niet de oorzaak van dit fenomeen. Verschijnt er nog spanning op die elco ? (te zien aan uitslag afstemoog).

Betreffende de meting: je neemt massareferentie op het juiste punt en met korte massaleiding aan de probe ? (het RF niveau aan de detector is best pittig, die straalt wel wat in het rond).

Je zit niet met een ongewenste aardlus via de aarding van de scoop? zet de probetip eens op de massakant van C59, je weet het meteen :-).

Als dat allemaal ok is... toch wat fout in het blik. test: als er ongemoduleerd 10,7 Mhz als testsignaal ingestuurd wordt (of wat er boven of eronder, het punt waar de ratiodetecor 0 V DC geeft) dan mag/kan er geen 10,7 Mhz naar buiten komen, want er is dan niets om te bemonsteren door de dioden. Is er dan nog steeds die 10,7 aan de uitgang, dan zit er zeker wat fout. (sluiting tussen spoelen, toch een lekkende diode,.. ?)

edit : ik lees nu dat je afstemoog nog uitslaat.. en mono is goed.

ook doorlaatcurve mf testen. voor stereo moet die breed genoeg zijn. Is die te smal, dan werkt het nog een beetje als je er naast afstemt, een zijband van het S signaal raakt er dan nog door, op de "hakken".


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum