ratiodetector Philips B7X44A (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 02.02.2022, 10:08 (824 dagen geleden) @ kris

Dag Nico, Kris, Erwin

@Nico: Bedankt voor uw aanbod. Ik woon in Borsbeek, dat is nu nog een dorp. De politici hebben beslist dat kleine dorpen best verdwijnen. Weldra woon ik, zonder te verhuizen, in de stad Antwerpen. Dat is niet in uw buurt. Je hebt een prachtig toestel om de S curve voor te stellen. Ook uw scherm zal over C59 een brede band weergeven en niet het smalle lijntje op de getoonde grafiek. Ik heb niet zo'n mooi toestel maar wel een paar dingen die kunnen wobbelen. De S curve bekijken zal wel lukken als ik een filtertje tussen de ingang en de detector schakel.

@Kris: Met uw tips ga ik verder aan de slag. Ik schrijf in een tijdschrift over(aard)lussen. De beste stuurlui staan altijd aan de wal. Er zitten zoveel onderdeeltjes op een klein oppervlak dat er altijd wel een lusje ontstaat. Met uw herinnering ga ik eerst zo goed mogelijk de puntjes op de i zetten. Intussen heb ik tussen de rommel een geschikt spoeltje gezocht met regelkern. Met een parallel C ga ik die op 19 kHz afregelen en even in de plaats van de decoder zetten. Ik ben benieuwd of die bij afstemming op een echte zender ook naast de frequentie piekt. Eigenlijk ben ik nog steeds niet zeker of de fout al dan niet in de decoder zit.
Je hebt gelijk dat de weerstand van de kring niet beperkt is tot die 100 ohm serieweerstand. Ook de andere 100 of 150 ohm weerstand zit in het circuit. Als de elco goed is dan kan je tijdens de piek waarbij beide diodes geleiden de stroom door de diode becijferen. We zijn 0.001*I/26 gewoon bij Si diodes maar bij Ge ligt de grafiek wat anders. Dat wordt even in de boeken duiken. De totale weerstand moet al aardig wat hoger liggen dan 100 ohm. Vermits bij 100 ohm het -3dB punt op 16 MHz ligt moet de totale R veel hoger liggen om op 10,7 MHz beduidend te verzwakken.

@Erwin: Bedankt voor uw tip. Ik wist niet dat het doosje open kon zonder lossolderen. Momenteel ben ik niet 100% zeker of de fout al dan niet in de decoder zit. Vandaag ga ik de hele MF doorwobbelen en bekijken wat de curve vertelt. Dingen openmaken of kerntjes draaien is nog niet aan de orde. Het is niet mijn radio en hij speelt goed in mono. Terugbrengen met de boodschap dat niets meer werkt door mogelijke schade aangebracht door de techneut is geen optie.

Wordt vervolgd,

mvg,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum