Raamantenne op afstand ? (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 02.02.2022, 20:53 (824 dagen geleden) @ Leo Bolier
Bewerkt door Laurens, 02.02.2022, 21:00

De magische zoekwoorden zijn hiervoor 'magloop remote control'. Je kan talloze ontwerpjes en ideeën vinden via die zoekwoorden.

Op afstand bediende raamantennes zijn heel normaal in de zendamateurwereld. Je hebt geen stappenmotor nodig. Een conventionele motor met vertraging (zoals wormwieloverbrenging, dan blijft ie ook écht goed op z'n frequentie staan) is voldoende. Nauwkeurig positioneren kan prima met een gewone motor, zolang je 'm maar heel rustig kan laten draaien voor fijnafstemming.

Als je het heel mooi wil maken, zet je een rotary encoder op de afstemC en stuur je met een arduino (of gelijkaardig) de boel aan. Je kan dan een frequentie intikken of voorkeuzes programmeren. Als je goed bent in programmeren, of iemand kent die dat kan. Ik ben die persoon niet :-D
Met een stappenmotor kan dat uiteraard ook.

De overbrenging van je signaal doe je met coax. Je kan daar geen gewone kabel voor gebruiken. Misschien kom je weg met wat lintlijn maar coax werkt gewoon goed en ieder loop ontwerp gaat uit van coax.
Je koppelt de 'main' loop zachtjes met een kleine koppelloop die tegenover de afstemcondensator zit. Voorbeelden daarvan vind je ook in de zendamateurhoek. De grootte van de koppelloop is niet heel kritisch, ik nam iets van diameter 30cm voor een loop van diameter 150cm. Voor uitzenden is het wel belangrijk, want dat heeft invloed op je impedantie.
Sommige loop calculators kunnen die grootte voor je precies uitrekenen. Ik deed dat altijd met het dosprogramma RJELOOP (1e versie) waarbij je alles zelf kon kiezen. De opvolgende versies lieten geloof ik de keuze van de impedantie niet toe.

Voor buizenradio's moet je dan nog een klein impedantietrafootje plaatsen om van de 50 ohm coax naar een ca. 500 ohm radio ingang te gaan.

In principe kan je alles dus met een coax en een stukje bellendraad doen.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum