Raamantennes: constructie verschillen (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 08.02.2022, 19:30 (817 dagen geleden) @ Leo Bolier

Wat ik ook ergens gevonden heb is dat de horizontale delen van de windingen niet bijdragen aan de opgewekte spanning omdat de stromen daarin tegengesteld zijn en elkaar dus opheffen. Dat pleit dan voor een staande rechthoekige vorm.

Dat verhaal heb ik ook wel eens gezien, maar echt overtuigend vind ik het niet. Volgens mij ontstaat de opgewekte emk “gewoon” in een winding waar magnetische veldlijnen doorheen gaan. Je kunt volgens mij horizontaal en vertikaal niet los van elkaar zien omdat er zonder het horizontaal toch geen kring is.

Maar goed. Ook in de uitleg van dat vertikale geleider verhaal, krijg je dus als output de som van de spanningen in de linker en rechterkant van je raam, de boven en onderkant doen niks. Toch blijkt dat de som van die linker en rechter spanningen, evenredig is met de afstand tussen die twee geleiders (en met de hoogte van de zijkanten natuurlijk). Kortom, evenredig met het product van hoogte en breedte, oftewel oppervlakte.
Je kunt die theorie testen door een rechthoekig raam te nemen en die even een kwartslag te draaien, het effect op de sterkte van het signaal is afwezig.

Mijn TelRaam is een schuin vierkant met de punt naar beneden en mijn 80meter-loopje is een cirkel en beide werken uit de kunst.

De reden om staande rechthoeken te maken als raamantenne, was volgens mij gewoon praktisch: het apparaat moet ergens staan en de plek is meestal klein. Een staand raam heeft een kleine voetafdruk en kan bv bovenop de radio worden geplaatst.

Je opmerking over ronde ramen is naar mijn inzicht wel juist. Oppervlak heb je nodig om veldlijnen te omsluiten, omtrek betekent draad dus weerstand en zit in de weg. Dus je wilt zoveel mogelijk oppervlak in verhouding tot omtrek. Een zeepbel, met zijn fantastische oppervlaktespanning, leert dat de gunstigste verhouding tussen die twee bij de ronde vormen ligt. De cirkel is het mooist, en gelukkig zijn er genoeg ronde dingen te vinden waar je draad op kunt wikkelen.
Het vierkant is iets ongunstiger, maar niet rampzalig, en is wel makkelijker in de constructie en de opstelling. De zeshoek is nog iets beter, en de verbetering die je vanaf de zeshoek nog kunt maken naar de cirkel (een oneindighoek noemen wiskundigen die) ligt in de procenten.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum