Raamantennes: constructie verschillen (Techniek Radio/TV)

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 06.02.2022, 12:40 (820 dagen geleden) @ Leo Bolier

Als het op het construeren van een raamantenne aankomt kom ik een paar basisontwerpen tegen.

Groot door de windingen omsloten oppervlak (hoe groter hoe beter).
Dat pleit voor een cirkelvorm waarmee je met het minste draad/materiaal het grootste oppervlak krijgt. Goed te doen met bijv. een koperen buis maar wat lastiger te maken met draad.
Dan een vierkant. Naarmate je van het vierkant afwijkt en de boel een rechthoek wordt heb je nog meer draad nodig voor een zelfde oppervlak.
Met bijv 4 meter draad maak je een cirkel 1,27 m2. Een vierkant krijgt daarmee een opp. van 1 m2 en een rechthoek (bijv 1,5 x 0,5 m) geeft maar 0,75 m2.

Twee duidelijk verschillende constructies:
Alle windingen in één vlak (spiraalachtig) of de windingen in een aantal parallelle vlakken achter elkaar.
Als het gaat om de som van oppervlaktes lijkt die tweede vorm beter. Bij een spiraal constructie heeft elke volgende winding minder oppervlakte maar je krijg wel meer windingen bij een gegeven hoeveelheid draad omdat de lengte per winding kleiner wordt.

Wat ik ook ergens gevonden heb is dat de horizontale delen van de windingen niet bijdragen aan de opgewekte spanning omdat de stromen daarin tegengesteld zijn en elkaar dus opheffen. Dat pleit dan voor een staande rechthoekige vorm.

Tot slot moet de afstand tussen de windingen niet te klein zijn: 1...1,5 cm minimaal.

Omdat ik iets met koperdraad wil maken valt de cirkelvorm af.
Wat is wijsheid:
- spiraal of meerdere vlakken
- staande rechthoek versus een vierkant.

In eerste instantie ga ik voor een niet afgestemd raam wat direct op een HF versterker trap wordt aangesloten. Het lijkt me dat de draaddikte niet zo heel belangrijk is. De versterkertrap heeft een zeer hoog-ohmige ingang met ook weinig capaciteit. Er gaat dus weinig stroom lopen en de draadweerstand zal dan niet veel uitmaken.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum