Raamantenne op afstand ? (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 03.02.2022, 21:12 (822 dagen geleden) @ Leo Bolier
Bewerkt door Laurens, 03.02.2022, 21:27

Ja en nee.

Een afgestemde loop zorgt voor extra selectiviteit. Zeker voor de wat meer basic radio's is dat een voordeel. Je krijgt een decibel of 40 opslingering van je ontvangstfrequentie.
Dat betekent ook dat je loop passief kan blijven, wat weer scheelt in ruis.
Ik weet niet of een afgestemde loop ook beter is tegen storingen dan een aperiodische/niet afgestemde.

Ik heb veel verschillende loops geprobeerd, en een afgestemde loop werkt gewoon fantastisch. Een passieve loop binnenshuis in een storingsrijke omgeving op de KG, en ik trok zó radio noord korea binnen op de KG.

Als je het erg compact wil hebben, dan kan je ook een kleine actieve afgestemde loop maken zoals de Capte antennes. Die werken ook prima, maar vooral op MG en LG. Prestaties op KG van dat dingetje zijn niet best.

Maar een aperiodische loop met versterker kan dus wel werken. Ik betwijfel alleen of die wel net zo effectief is tegen storingen, net zo'n mooi richteffect heeft etc.

Als je stappenmotoren hebt liggen, zijn die natuurlijk prima. Net zoals bij de channelmaster rotor zul je 'm af en toe naar zijn ijkpunt toe moeten draaien, voor de richting.
Voor de afstemming zou ik voor stappenmotor met vertraging gaan. Als je een goeie loop hebt, dan kan die afstemming superscherp zijn.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum