Ook het fameuze 'Radio Rotor' sluit eind deze maand (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 17.12.2022, 10:44 (497 dagen geleden) @ Gradus

Sorry hoor, maar jij snapt het duidelijk niet.

Onderdelen veranderen van waarde door de jaren heen. Een TTL ic'tje was waardevol in de jaren 70-80-90. Maar met de binnenkomst van PIC processoren en nu helemaal de arduino's, zijn ze nagenoeg niets meer waard.

Buizen waren enorm veel waard (vergeleken met het gemiddeld uurloon) in de jaren 50-60. Maar in de jaren 80-90 kon je voor een grijpstuiver het meest wilde spul kopen.
Rotor heeft daar toen nog aan meegedaan. Rotor was ooit deels dump/overstock verkoper! Vergeet dat niet! Toen hanteerden ze natuurlijk niet praktisch nieuwprijs voor een EL84'tje, maar kon je er 10 voor 10 gulden krijgen (bij wijze van spreken, ik heb de oude dumpprijscatalogus van Rotor niet voor me, maar die kun je vast wel ergens vinden!).

Ik keek voor mijn werk naar arduino's. Zelfs nu zijn die bij Rotor véél duurder dan bij de andere fysieke winkel waar ik vaak kom - Baco. Dan ga ik natuurlijk niet bij Rotor kopen. Beide zijn fysieke winkels met webshop.

5 jaar geleden zag ik er nog oude bekerelco's (van het type dat wij soms uit onze radio's verwijderen wegens defect...) van Amroh in de winkel liggen. Ja echt.
Daar durfden ze 15 tot 18 euro per stuk voor te vragen. Immers, dat is een logische prijs voor dergelijke elco's in de tijd dat ze geproduceerd werden. Elco's waren gewoon stervensduur.

Maar die hebben er dus zo'n 50 jaar geleegen. Ook als een onderdeel in voorraad ligt, zit er afschrijving op. Ofwel doordat het technisch niet meer relevant is (TTL ic's) ofwel doordat het chemisch veroudert (elco's, Rifa ontstoorC's die ze ook hebben).
Ik zou zo'n Amroh elco voor 2,50 wel durven te kopen en proberen te formeren, maar als ze die 15 euro hebben vastgehouden gaan ze ze dus niet verkopen.
Want dan koop ik een dergelijke elco wel van een collega-verzamelaar. Of ik koop een nieuw geproduceerde bekerelco. Die worden inmiddels al jaren nagemaakt.

Ben je duur, dan gaat je aantal klanten omlaag. Het is de balanceeract tussen teveel klanten kwijtraken, en te weinig marge op je verkoop hebben. Als ze nu uitverkoop hebben en nog steeds te hoge prijzen hanteren, dan krijgen ze simpelweg minder klanten.
De zeldzame TTL knutselaar zal voor 90 euro niet zo gauw een impulsaankoop doen. Nee, die koop je wel voor 20 euro op Circuitsonline van een mede knutselaar die zijn TTL collectie wegdoet...

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum