Philips Radio uit opslagloods van Duitse bezetter 1945 ! (Gezocht)

door Admin @, 07.03.2023, 18:27 (628 dagen geleden) @ Wim Stuiver

De stempels op het chassis zijn denk ik personeelsnummers, daar heb ik nog nooit echt conclusies uit kunnen trekken.

Het ingeslagen nummer op het chassis is wel interessant, maar ik heb er te weinig van om conclusies uit te trekken. Het kan een fabrieksnummer zijn dat al dan niet doorloopt tussen de verschillende types.

De nummers op de voedingstrafo zijn zonder meer interessant.

271 zou wijzen op week 27 van 1941, dus een klein jaartje later dan de spoelenbussen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen corresponderen met dat het toestel door Philips op die manier is gebouwd om van overtollige voorraad af te komen (8 maanden afwachten of er nog voor de export gebouwd ging worden is niet heel raar), of dat de trafo door een handelaar in een nieuw of kort gebruikt toestel is ingebouwd om een klant van dienst te zijn of van overtollige voorraad af te komen. De enige harde conclusie is echter dat hij na week 27 van 1941 moet zijn ingebouwd.

Het codenummer 10 555 21 zit in een reeks die toen denk ik voor professionele apparaten of meetapparatuur werd gebruikt, maar dat zegt niet zoveel. Zowel particulieren als handelaars als Philips zelf moesten het in en kort na de oorlog doen met wat ze voorhanden hadden.

Zoals ik het begrijp is de radio na de oorlog ook nog in gebruik geweest? Dan zou de ombouw eventueel nog later, toevallig met tijdscorrect restmateriaal, plaatsgevonden kunnen hebben.

Wat me wel dwars blijft zitten is de letter V achter het typenummer. Dit zou voor vibratorvoeding moeten staan. Als het ding bij Philips zo was omgebouwd, hadden ze er net zo makkelijk even een A in kunnen slaan, maar het is geen bewijs.

Helaas zijn er dus geen theorieen die ik zo kan schrappen. Het toestel kan origineel zijn, maar ook ergens binnen ruwweg 10 jaar na productie zo zijn omgebouwd.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum