Philips Radio uit opslagloods van Duitse bezetter 1945 ! (Gezocht)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 07.03.2023, 20:46 (415 dagen geleden) @ verbeek
Bewerkt door Maarten Bakker, 07.03.2023, 20:53

Gewoon een wilde gok.

Als je alles eens omdraait, en dat dit toestel door Mullard voor de Nederlandse markt gemaakt is.
De MF is 452kHz, typisch voor de Nederlands/Belgisch markt, terwijl in Engeland 465 of 470kHz gebruikelijker is.
Dat er in Eindhoven een Nederlands typenr. plaatje op komt, gebeurde wel vaker. Wellicht geeft de /12 juist de afkomst aan.

Opzich is omkeren een goede benadering, ook om te begrenzen wat het wel en niet kan zijn. Een niet te onderschatten manier om toch nog een stapje verder proberen te komen.

1) Het toestel is vrijwel zeker niet door Mullard gemaakt, het hele chassis ziet er "Eindhovens" uit inclusief alle genoteerde codenummers.

1a) Het zou oorspronkelijk inderdaad voor een andere markt dan Engeland kunnen zijn geweest. Mullard was bij mijn weten niet actief in Nederland, maar wel in diverse andere markten.

2) 452kHz kan ook op een andere markt wijzen, of gewoon voor het gemak/besparing/schaarste dezelfde spoelenbussen gebruikt die in normale Nederlandse toestellen zaten.

3) Behoudens uitzonderingen die uit een andere regel of specifieke uitzondering voortkomen (bijvoorbeeld herkomst en bestemming hetzelfde, of toestel uit andere fabriek heeft zelfde doelmarkt maar iets andere opbouw of uiterlijk), geeft een uitvoeringsnummer principieel geen herkomst aan.

3a) Engeland gebruikte uitvoeringsnummer 15, dus geen 12. Als 12 voor Nederland staat (wat een van de mogelijkheden is), klopt het dan weer toevallig wel. Maar misschien staat 12 wel voor 12 volt (de normale 644V was voor 6 volt las ik net toevallig).

Ik denk dat 1a) misschien wel iets is om verder naar te zoeken.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum