kortegolf valt weg (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 28.04.2024, 12:38 (15 dagen geleden) @ Martien G
Bewerkt door gerard, 28.04.2024, 13:02

Ja, ik heb het denk ik onvoldoende omschreven omdat ik steeds dezelfde vragen krijg

Volgens mij had je het perfect duidelijk omschreven en ik heb je op 25 april in de richting van de oscillator of de antennekring gestuurd. Maurice heeft de onderdelen die daarin zitten nog eens op een rijtje gezet, maar de helft van Maurice’ analyse heb je niet nodig als je weet of de oscillator werkt op de 49m band of niet. Je hebt gezegd dat je de oscillatortest gaat doen, maar heb je dat inmiddels ook gedaan of niet, en wat is de uitkomst?
(Oscillatortest is: met een hulpradiootje ernaast proberen de oscillator van je defecte toestel op te vangen. Je moet zoiets een keer gedaan hebben met een werkende radio, daarna is het een supertest waarmee je binnen twee minuten weet of je oscillator werkt.)

Je kunt ook even proberen de EK2 mengbuis te meten of te vervangen, maar niet alle oscillatorgebreken liggen aan de mengbuis.

Over die oscillatortest is ook een uitgebreider verhaal te vertellen dat Operation RAFTER heet. In de radioreparatuur probeer je de oscillator op te pikken om te testen of de oscillator werkt. Maar je kunt je ook voorstellen dat je op deze manier kunt ontdekken dat iemand in je nabije omgeving luistert naar een bepaald station. Het is bijna niet te geloven, maar rond 1962 vloog men met vliegtuigen met supergevoelige detectors over Londen, om te testen of er Russische spionnen luisterden naar de Numbers Stations. Als er bij het vliegen signalen werden opgepikt, werden peilauto’s de wijk ingedirigeerd.
Ooit is er een aprilgrap geweest waarbij werd gezegd dat peilwagens televisies van zwartkijkers konden opsporen. Voordat april goed en wel begonnen was, was het zilverpapier in de supermarkt uitverkocht!
Op de LC-Kring van 8 mei bespreek ik een Russische portable en komt RAFTER ter sprake.
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_RAFTER


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum