kortegolf valt weg: Oscillatorproeven (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 30.04.2024, 10:49 (17 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Kijken wat de oscillator doet kan ècht veel eenvoudiger
Gewoon meten of er op G1 van de EK2 een negatieve spanning staat.
Je moet wel een serieweerstandje van 470 K ohm

Hoi Nico,

Voor de diverse metingen en proefjes heeft iedereen zijn eigen voorkeuren en het eenvoudigst is meestal datgene te doen waarin je de meeste handigheid hebt.

Zoals ik het beschreef leek dat met die hulpradio een heel verhaal. Maar in mijn hobbyruimte ligt een digitale portable altijd klaar. Het is niet nodig op te zoeken op welke pin g1 zit, geen multimeter nodig, je hoeft niet onder allerlei onderdelen naar die pin te zoeken met je meetpen, zelfs openschroeven van de radio is niet nodig. Daarom vind ik de test met hulpradio beslist eenvoudiger en sneller uit te voeren dan g1 meten.

Een ander voordeel van de hulpradiotest is dat je meteen inzicht krijgt of de oscillator wel op de juiste frequentie werkt en dat hij bij het draaien aan de afstemknop ook verandert.
Ik ben zelf heel tevreden met de hulpradiotest en voor Martien leek het ook goed te werken. Maar mocht ik nog wat voordelen van de g1-meting hebben gemist, dan hoor ik het graag (ik heb een woordje toegevoegd in de subject van deze subthread).

Gerard.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum