kortegolf valt weg (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 29.04.2024, 11:13 (16 dagen geleden) @ Martien G

Gerard, dank voor de tip
De oscillatortest lukt tot nu toe niet omdat er een stevige stoorzender op 6500 kHz actief is.

De aanwezigheid van een stoorzender hoeft de oscillatorproef niet in de weg te staan.

Je schreef eerder dat je toestel wel ontvangt op bv de 25m band maar niet op de 41m en 49m band. In frequenties: wel op 12MHz, niet op 7 en 6 MHz. De oscillator werkt ongeveer 1/2 MHz hoger, dus je oscillator werkt wel op 12,5 MHz en je wilt weten of die het rond 7,5 en 6,5 MHz ook doet.

Het makkelijkst pik je dat signaal op door je hulptoestel op een vaste freq te zetten, en met je kapotte toestel (DUT = Device Under Test, dus de Philips 667a) af te stemmen.
Dus zoek een werkende kortegolfradio (hulpradio), dit mag van alles zijn, buizenradio of transistorportable, maakt niet uit wat als het maar kortegolf heeft. Zet 'm naast je DUT en stem de hulpradio af op 12,5 MHz, zeg rond 24 meter, met een spriet of draadje van 1m als antenne. Als daar een zwak station zit, prima, anders hoor je waarschijnlijk geruis of gepruttel. Je mag ook iets hoger of lager afstemmen. Dan draai je aan de afstemknop van je DUT, die moet aan staan maar volume mag laag. Ergens rond 25m op je DUT moet je opeens iets horen uit je hulpradio, bv het wegvallen van de ruis of een fluittoon, en door precies afstemmen van je DUT krijg je verschillende geluiden uit je hulpradio. Deze eerste test is bedoeld om het testen zelf onder de knie te krijgen, je weet immers dat je DUT werkt op de 25m band dus als je de oscillator niet oppikt, hapert er iets aan je test.

Dan regel je de hulpradio bij naar bv 7 MHz (40 meter) of daar in de buurt, je kunt een sterk stoorsignaal beter even vermijden. Laat je hulpradio zachtjes pruttelen en draai je DUT naar 45m. Als het je weer lukt om met je DUT andere geluiden uit je hulpradio te krijgen, werkt je oscillator en als dat niet lukt (maar eerst wel) dan werkt je oscillator niet.

Ik raad je toch echt aan hierover duidelijkheid te krijgen voordat je al te veel overhoop haalt in je radio.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum