Viddeleer versterker systeem. (Techniek Overig)

door Bert V. @, Amstelveen, 19.07.2024, 15:43 (50 dagen geleden) @ MarcelvdG
Bewerkt door Bert V., 19.07.2024, 16:23

Hallo Marcel,

De kennismaking met Viddeleer was in de jaren 50 op een FIRATO tentoonstelling in de toen nog oude Rai; dit versterker-ontwerp werd daar gedemonstreerd als zelfbouwproject, omdat toentertijd veel aan zelfbouw werd gedaan. Veel belangstelling, publicaties en beschrijvingen toen in diverse bladen zoals o.a. RADIBULLETIN en RADIO-ELEKTRONICA.

De eigenschappen van deze versterker waren toen bijzonder en vooral de toonregeling werd geroemd. Het ontwerp van de versterker was in principe niet zo bijzonder maar wel héél doordacht, wat bleek uit de specificaties, en dat voor een ontwerp met enkel 3 buisjes.

De eigenschappen van deze versterker kan ik hier bij mij thuis niet voldoende beoordelen omdat hij in mijn te kleine hobbyruimte staat waar de akoestiek te wensen overlaat, tevens, doordat ik niet de speciaal ontwikkelde uitgangstrafo's maar de voorhanden U72's van AMROH heb toegepastT, denk ik niet de specs te halen die het origineel belooft; ook mijn luidsprekerbestand is in deze ruimte niet toereikend om zo laag te gaan, en de akoestiek laat dat ook niet toe, maar je merkt wel dat hij heel diep kan gaan.

In het hoog heb ik de 5-standenschakelaar vervangen door een 11-standenexemplaar waardoor ik meer kantelpunten in dat frequentiegebied heb, (werkt leuk!)

De uiterste stand van 25 DB in de toonregeling voor het verzwakken en ophalen is wat overdreven en zal zelden gebruikt worden, maar dit ontwerp laat het toe en is mooi meegenomen. Heel fijne versterker zonder fysiologische volumeregeling behalve dat C'tje tussen de loper en uitgaand signaal om het verlies van hoge tonen bij laag volume wat te corrigeren.

De 4 Watt van een enkele versterker is meer dan genoeg voor huiskamergebruik wanneer men geen vermogensvragende luidsprekerbehuizingen toepast.

[image]


(ook wil ik iedereen bedanken voor de complimentjes aangaande mijn creatie! :-) )


Groetjes,

Bert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum