Viddeleer versterker systeem. (Techniek Overig)

door MarcelvdG @, 19.07.2024, 18:29 (90 dagen geleden) @ Ben Koehorst

In de jaren negentig, toen ik nog jong was en soms de muziek wat harder zette dan de buren fijn vonden, heb ik eens een oscilloscoop aangesloten op mijn versterker en gemeten wat voor piekspanning ik daarbij gebruikte. Ik heb reggae en klassieke orkestmuziek geprobeerd. De grootste pieken bleken een volt of vijf a zes per kanaal te zijn, de spanning die overeenkomt met 2 W sinusvermogen in 8 ohm, dus 4 W sinus als je het vermogen van links en rechts optelt.

Dat was met luidsprekers met een gevoeligheid van 90 dB bij 1 W, 1 m. In Viddeleers tijd zal dat eerder 96 dB bij 1 W, 1 m geweest zijn, dus mijn 4 W komt omgerekend overeen met 1 W.

10 dB oversturingsmarge aanhoudende heb ik een versterker van 2 keer 20 W gebouwd met een LED'je dat een seconde lang brandt als je de versterker een paar microseconden overstuurt. Die versterker gebruik ik al 30 jaar en bij normaal gebruik brandt het LED'je nooit, ook niet toen ik luidsprekers van 86 dB bij 1 W, 1 m gebruikte (QUAD ESL-63).

Uiteraard draai ik popmuziek thuis niet op een niveau van 130 dB. Ik heb geen zin om mijn oorsuizen te verergeren of om thuis oordoppen in te moeten doen.


De inzichten van Viddeleer zijn zo langzamerhand dus volledig achterhaald. En het moderne audio heeft weinig meer gemeen met oude radio's. En evenmin met de MK-versterkerontwerpen uit de jaren '50 en '60. Niet alleen vanwege de tegenwoordig gebruikelijke vermogens, maar ook door de aanzienlijk toegenomen weergavekwaliteit door een beter gecontroleerde structuur van de harmonische vervorming (= de onderlinge sterkteverhouding tussen de verschillende harmonischen) en een hoge slew rate.

Daarom hoort dit onderwerp n.m.i. eigenlijk niet op dit forum thuis.


Viddeleers versterkerontwerp maakt gebruik van buizen en is nog oud ook; als er iets op dit forum thuishoort is het dat wel, wat mij betreft. Of bedoel je dat moderne versterkerontwerpen niet op dit forum thuishoren, ook niet met buizen?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum