Barkhausen oscillatie bij de lijneindtrap van tv (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 13.09.2024, 18:14 (69 dagen geleden)

Beste forumleden,

In 1920 ontdekten Georg Barkhausen en Karl Kurz dat een triode met negatieve anodespanning en positief stuurrooster kan oscilleren op frequencies boven 300 MHz. Uiteraard uitzonderlijk voor triodes uit die tijd. Dat was de aanleiding tot de ontwikkeling van de Barkhausen-Kurz buis, een triode die op punt werd gesteld voor het opwekken van microgolven.
In 1931 werd met schotelantenne en een Barkhausen-Kurz buis op 1700 MHz het kanaal van Frankrijk naar Engeland overbrugd. De Barkhausen-Kurz buis is een voorloper van het reflex-klystron.

In de beginjaren van de zwart/wit tv werd vastgesteld dat de lijneindbuis 6BQ6, 6CD6 en opvolgers, tijdens de lijnterugslag als Barkhausen oscillator kon werken. Er was zelfs een remedie voor; een ring met een magneet die de baan der electronen in de buis dwong een gekromde weg te volgen. Mengproducten van die ongewenste uitstraling konden via de kanaalkiezer worden opgepikt en voor verminderde beeldkwaliteit zorgen.

Kent of zag iemand dit verschijnsel? Ik vraag me af of een experimentje om met een PL36 zeer hoge frequenties op te wekken kans op slagen heeft.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum