Barkhausen oscillatie bij de lijneindtrap van tv (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 16.09.2024, 13:53 (3 dagen geleden) @ Frans

Dag Frans,

In eerste benadering zullen ze met een duimstok of iets met een cm schaalverdeling de golflengte hebben gemeten. Dat komt neer op het meten van de afstand tussen 2 spanningsmaxima langs een lecherlijn. De afstand tussen 2 maxima is een halve golflengte. Deze tussen een maximum en een minimum een kwart. Een golf beweegt trager langs een metalen geleider dan in lucht. De snelheid van een radiogolf over een kabel of een lecherlijn is berekenbaar via de vorm, afmetingen en gebruikte materialen. Die technieken bestonden al sinds Maxwell en Heaviside. Heel waarschijnlijk had men in het labo een kant en klare golfmeter werkend op dat principe. Verwacht op die manier geen hoge nauwkeurigheid maar eerder een vrij goede benadering.

Nauwkeurig kon het toen wellicht ook al door een harmonische van een gecalibreerde oscillator in zweving te brengen met het te meten signaal.

Het weerstandje dat je vaak in serie met het schermrooster van eindbuizen ziet moet zo kort mogelijk tegen de buisvoet worden gesoldeerd. Op die manier staat er steeds een weerstand in die geleider. Als de draad met parasitaire capaciteiten een ongewenste LC kring vormt dan heeft die een lage Q factor. Laag genoeg om iedere opgepikte trilling zo vlug mogelijk in de kiem te smoren. Een EL84 heb ik in huis. Ook die stond al op mijn planning om eens naar oscilleren aan de tand te voelen.

Fantastisch wat je allemaal met een vouwmeter kan doen. Naast golflengte kan je er zelfs de diameter van sommige moleculen mee meten.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum