Barkhausen oscillatie bij de lijneindtrap van tv (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 13.09.2024, 20:14 (5 dagen geleden) @ Eduard
Bewerkt door Maarten Bakker, 13.09.2024, 20:27

Ik zou het ook interessant vinden om te weten; had hier nog nooit van gehoord.

De formulering "6CD6, 6BQ6 en opvolgers" doet me wel afvragen over welke types het gaat. De EL/PL36 is geen directe opvolger van die types, hoewel hij wel in vergelijkbare toepassingen gebruikt wordt. Ik ben benieuwd naar het bronmateriaal.

Als ik moest speculeren dan zou ik vermoeden dat Philips e.a. daar een niet-magnetische oplossing voor hebben bedacht. Mogelijk iets met de vorm en opstelling van de beam forming plates.

Als daar buiten het lab ooit over geschreven is, zou ik dat verwachten in het Philips technisch tijdschrif of vergelijkbare werken van andere buizenfabrieken.

Van een Amerikaanse fabrikant als RCA zou ik me trouwens ook niet kunnen voorstellen dat die genoegen nemen met magneten anders dan als zeer tijdelijke oplossing terwijl er een nieuwe buis ontwikkeld wordt.

EDIT: even wat zoektermen erop losgelaten. Op deze pagina afbeelding 4 en bijschrift, onderdrukking van barkhausen zonder cavitrap: http://server.idemdito.org/blog/histo/radio/tube/tube-amp3a9.htm

en dan op http://server.idemdito.org/blog/histo/radio/tube/tube-amp3c0c.htm de cavitrap, een constructie van anode en beam forming plates die zowel secundaire emissie als barkhausen onderdrukt

Interessant detail is dat je in sommige gevallen de beam forming plates ook licht positief kunt maken om oscillaties te onderdrukken.

Het is best mogelijk dat ik die pagina ooit al eens gezien had en er iets van onthouden; hij komt me bekend voor.

Over vage herinneringen gesproken: Er worden daar ook parasitaire oscillaties in het algemeen aangehaald. Ik denk dat ik ook wel regelmatig TV ontwerpen heb gezien met een klein smoorspoeltje in de anodeleiding van de lijneindtrap.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum