capaciteitsmeting (Techniek Radio/TV)

door hyperbo @, kapellen Belgie, 31.01.2011, 19:44 (5045 dagen geleden) @ Patrick2

Hoi Patrick;

Het is inderdaad een juiste vaststelling dat je daar maakt; meestal is de capaciteit van dergelijke condensatoren hoger ( tot zelf een factor x 2 of zelfs x3 ).
Dit komt vermoedelijk door het uitdrogen waardoor de verschillende laagjes dichter opeen komen te zitten , dus dunner dielectricum geeft dan een hogere capaciteit.
Buiten de capaciteit van een oude condensator is er echter wel een andere parameter die veel van belang is namelijk ofdat de isolatieweerstand nog goed is,m.aw dat de condensator niet lekt. Dit kan je het best meten d.m.v. een weerstandsmeting op hoge spanning ( bijvoorbeeld met een Megger ); doch wie doet nu zo iets?? Ik gebruik al jaren een digitale capaciteitsmeter en ben tot de volgende conclusie gekomen; 1...die oude ERO en WIMA condensatoren moet je niet nameten...verloren moeite; die zijn altijd slecht.
2: Die mosterdkleurige Philips condensatoren en die gele polyestercondensatoren ( jaren 60 )..die moet je ook niet uitmeten; die zijn altijd goed ( heb er al duizenden gemeten, nog nooit een slechte gevonden.)
Dan....als de condensator elektrisch lekt dan is zijn capaciteit in 99,99 % van de gevallen ook niet goed meer..inderdaad meestal een veel hogere capaciteit ( + 100 of zelf + 200% )...anderzijds als een condensator treft die
nog een juiste waarde meet ( hou wel rekening met de eventuele tolerantie )...wel als de waarde nog goed is dan mag je er bijna zeker van zijn dat hij electrisch ook nog goed is, m.a.w. dat hij niet lekt.
Dus kort samengevat, zo een capaciteitsmeter is leuk in het begin en bij twijfelgevallen, later weet je zonder te meten al direct welke nog goed zijn en welke slecht.
Groetjes..Dirk


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum