capaciteitsmeting (Techniek Radio/TV)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 31.01.2011, 19:56 (4838 dagen geleden) @ hyperbo

Dit komt vermoedelijk door het uitdrogen waardoor de verschillende laagjes dichter opeen komen te zitten , dus dunner dielectricum geeft dan een hogere capaciteit.

De capaciteit kun je berekenen door [image] waarin de dikte van het dielectricum in de noemer staat. Wil een capaciteit aanzienlijk in waarde toenemen, dan moet het wel heel erg samengeperst worden/krimpen. Lijkt mij fysisch lastig worden. Grootste invloed zal een verandering van de dielectische constante epsilon hebben, en dat kan komen door veroudering (verandering van de materiaaleigenschappen zelf of inwerking van externe invloeden zoals vocht). De oppervlakte A zal ook niet verveelvoudigen.

Dus kort samengevat, zo een capaciteitsmeter is leuk in het begin en bij twijfelgevallen, later weet je zonder te meten al direct welke nog goed zijn en welke slecht.

Kristallen bollen heten de meetapparaten die dit laatste kunnen.

Meten is weten maar weet vooral hoe en wat je meet.

Fouten van onderbrekingen van de verbindingen (dus geheel geen capaciteit of een zéér lage) kun je met een eenvoudige capaciteitsmeter ook nog vinden, en daar willen de zogenaamd 'goede' types ook nog wel eens aan lijden, met name als ze uitgesoldeerd zijn.

Verder zijn je ogen ook een goed meetapparaat om te kijken naar scheurtjes in de isolerende omhulling. Dan is een condensator ook meteen verdacht.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum