capaciteitsmeting (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 01.02.2011, 00:31 (4838 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Bewerkt door Ed van der Weele †, 01.02.2011, 01:03

De capaciteit kun je berekenen door [image] waarin de dikte van het dielectricum in de noemer staat.

Die formule verdient het om op een Delfts blauw tegeltje te worden afgedrukt en boven elke werkbank te worden opgehangen.
Het zou veel foutieve veronderstellingen omtrent papiercondensatoren voorkomen.

Wil een capaciteit aanzienlijk in waarde toenemen, dan moet het wel heel erg samengeperst worden/krimpen. Lijkt mij fysisch lastig worden. Grootste invloed zal een verandering van de dielectische constante epsilon hebben, en dat kan komen door veroudering (verandering van de materiaaleigenschappen zelf of inwerking van externe invloeden zoals vocht). De oppervlakte A zal ook niet verveelvoudigen.

Dat lijkt me de enig juiste conclusie. De eigenschappen van het diëlektricum veranderen. Niets anders.

Een ander feit waaraan veel verkeerde conclusies worden opgehangen is de meetfout van veel capaciteitsmeters. Met name de capaciteitsmeters die in digitale multimeters zijn ingebouwd geven enorme miswijzingen aan zodra een weerstand parallel aan de condensator is geschakeld. En - hoe vervelend ook - een lekkend diëlektricum is niets anders dan een parallelweerstand aan die condensator.

Voor Philips teerklonten, Wima chocoladebonbons en ERO papier/was condensatoren (om een paar voorbeelden te noemen) is er 1 test die de juiste informatie geeft: een lektest met de werkspanning van de betreffende condensator. Al het overige is onnodig en kan zelfs misleidend zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum