capaciteitsmeting (Techniek Radio/TV)

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 01.02.2011, 18:05 (4837 dagen geleden) @ Maurice

Vroeger waren er elco' s met soms wel een een 50% tolerantie. Als de elco of C slecht is dan kan de capaciteit toch nog goed zijn, als de capaciteit goed is kan de elco nog best DC lekken boven een bepaalde spanning. Een sterk afwijkende capaciteit is meestal wel foute boel. Komt bij moderne drooggekookte elco's meestal voor. Ik heb een leeggelopen jaren 60 elco, 400V/40uF. Deze lekt DC net onder de werkspanning, hij is leeggelopen met veel rook en gesis maar ESR en capaciteit zijn in orde.,

Ik doe altijd als ik er een test (afhankelijk van de toepassing)
-ESR (niet met zo' n commercieel geval ala parker die bijna alles onterecht afkeurd, nooit klachten dus want hij keurt dus ook nooit onterecht goed)
- DC lekkage, kan ik tot 15KV meten
- capaciteit

Belangrijk: Als je LC meter OL aangeeft is dat meestal niet omdat je condensator rot is maar omdat hij niet helemaal leeg was. Oorzaak nummer en van geroosterde LC meters. Eerst meten met een multimeter. Ik heb een elco gehad waar de volle spanning op bleef staan (heel hoge ESR)maar je kon hem gewoon kortsluiten. Dan duurde het een minuut ofzo tot hij leeg was maar genoeg spanning om eventueel een LC meter te mollen.

--
Fred\'s opvangtehuis voor verweesde buizenbakken
http://www.pa4tim.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum