Oorzaak slecht trimmen gevonden (met foto;)). (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 04.06.2008, 12:56 (5813 dagen geleden) @ Francesco

Helaas deed dit niks af aan de totaal waardeloze MG-ontvangst!

Met wat prutsen en kijken, heb ik de oorzaak gevonden: een gebroken kerntje in de spoel, die in de Serv. Doc. aangewezen is om de MG mee af te trimmen:

[image]

Een stukje van de kern zit nog in de rechter spoelbus, iemand een manier om deze er veilig uit te halen, zonder de spoel te beschadigen?

[image]

De spoel die je daar aanduidt is S12 op het schema, de MG-oscillatorspoel.
Een verkeerde afstemming daarvan heeft geen invloed op de gevoeligheid, maar zorgt ervoor dat de ontvangen zenders op de verkeerde plaats op de schaal terecht komen.

Veel kerntjes hebben zowel aan de boven als de onderzijde een sleuf voor de trimsleutel. Dan kan je voorzichtig proberen het afgebroken deel van de kern vanaf onder te verdraaien.
Ga heel voorzichtig te werk. Het spoellichaam (dat aan de bovenkant uitstekende plastic of papieren hulsje) is heel fragiel en breekt makkelijk af. Als dat gebeurt draait de hele spoel in het huis en breken de draden af.
Om een spoelkern weer soepel te laten lopen moet de borgende was eerst worden zacht gemaakt. Een druppel olie of oorsmeeroplosser kan dat bewerkstelligen.

Om het probleem van de ongevoeligheid op te lossen, moet je aan de linkerkant van de mengbuis zoeken.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum