Oorzaak slecht trimmen gevonden (met foto;)). (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 04.06.2008, 18:52 (5813 dagen geleden) @ Francesco
Bewerkt door Ed van der Weele †, 04.06.2008, 18:57

natuurlijk, immers de langegolf is de enigste waar de spiegelfrequenties ook in het ontvangstgebied liggen.
Bij MG en KG liggen de spiegelfrequenties voorbij het golfgebied, dus is er geen spiegelfilter nodig.

Nee hoor, ook op MG en KG heb je last van spiegelfrequenties. Die kan je alleen niet op zo'n simpele manier onderdrukken als op de LG. In een huis-tuin-en-keukenradio kan je die eigenlijk helemaal niet voldoende onderdrukken.

Spiegelfrequenties ontstaan door het principe van de mengbuis.
In de mengbuis worden 2 frequenties met elkaar gemengd: de gewenste ontvangfrequentie waarop de antennekring is afgestemd + de oscillatorfrequentie. De verschilfrequentie van die twee is de middenfrequentie.
Maar.... als nu een sterke zender binnenkomt die precies 452 kHz aan de andere kant van de oscillatorfrequentie zit als de gewenste frequentie, is de verschilfrequentie óók gelijk aan de middenfrequentie.

Een rekenvoorbeeld:
Je wilt het programma Radio 5 op 747 kHz beluisteren. De oscillatorfrequentie is dan 747 + f_mf = 747 + 452 = 1199 kHz.
Een zender die uitzendt op 1651 kHz geeft met de oscillatorfrequentie van 1199 kHz echter ook een verschilfrequentie van 452 kHz. 1651 kHz is de spiegelfrequentie van 747 kHz.

Een zuigkring, zoals in jouw radio gebruikt wordt voor de LG, op 1651 kHz zou de radio aan de hoge kant van de middengolfband vreselijk ongevoelig maken. Daarom probeert men de kwaliteit van de antenne-afstemkring zo hoog mogelijk te maken, zodat alleen een smalle frequentieband rondom de afgestemde frequentie wordt doorgelaten.

Op de KG is het nog vele malen moeilijker. Doordat de frequentie daar al relatief hoog is, is de antennekring niet dusdanig selectief dat spiegels worden onderdrukt.
Waar die spoegelfrequenties zitten op de KG mag je zelf even uitrekenen :-P

Wat die schakelaar-standen- aanduiding van Philips betreft...hier moet ik mij nog wat in oefenen;-) ..lijkt mij altijd zo slordig om dat uit te zoeken.

Soms staat in de documentatie aangegeven in welke stand de schakelaars zijn getekend. Als dat niet het geval is zal je dit zelf moeten uitpuzzelen. Bijvoorbeeld door de draad van een spoel (S12 is de MG-oscillatorspoel) te volgen en kijken welk o'tje via een dikke zwarte streep of boogje met een ander o'tje is verbonden.
En als het helemaal niet is te volgen kan je het met een ohmmeter uitzoeken.

Heb toenstraks nog wat zitten zoeken...kom helaas niet verder dan een stuk of 2 sterke zenders op de MG.
Inmiddels heb ik de defecte kern vervangen, en terug afgeregeld (545 kHz en met S12 regelen op max. output).

Ofwel is er ergens een sterke demping op het ingangscircuit, ofwel ontvangt de radio alle frequenties correct, maar is de MF-versterking te weinig om deze hoorbaar te maken.

Als de versterking te laag is moeten alle banden, dus ook LG en KG, doof zijn. Maar doofheid op alle banden kan ook veroorzaakt worden door een gezamenlijk probleem in de antennekring.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum