Oorzaak slecht trimmen gevonden (met foto;)). (Techniek Radio/TV)

door Paul Brouwer @, Haarlem, 04.06.2008, 20:10 (5813 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Wat die schakelaar-standen- aanduiding van Philips betreft...hier moet ik mij nog wat in oefenen;-) ..lijkt mij altijd zo slordig om dat uit te zoeken.


Soms staat in de documentatie aangegeven in welke stand de schakelaars zijn getekend. Als dat niet het geval is zal je dit zelf moeten uitpuzzelen. Bijvoorbeeld door de draad van een spoel (S12 is de MG-oscillatorspoel) te volgen en kijken welk o'tje via een dikke zwarte streep of boogje met een ander o'tje is verbonden.
En als het helemaal niet is te volgen kan je het met een ohmmeter uitzoeken.

Er zijn 2 mogelijkheden. Of het staat uitdrukkelijk in de servicedoc aangegeven in welke stand de schakelaars getekend zijn, of het is te zien aan het onderstreepte golfgebied in de servicedoc. (zie onderstaand voorbeeld)

[image]

Uiteraard is geen van beide van toepassing in de servicedoc. van de BX250U, maar ga er van uit dat ze in de stand KG getekend zijn, omdat dat zeer gebruikelijk was bij Philips.

Heb toenstraks nog wat zitten zoeken...kom helaas niet verder dan een stuk of 2 sterke zenders op de MG.
Inmiddels heb ik de defecte kern vervangen, en terug afgeregeld (545 kHz en met S12 regelen op max. output).

Ofwel is er ergens een sterke demping op het ingangscircuit, ofwel ontvangt de radio alle frequenties correct, maar is de MF-versterking te weinig om deze hoorbaar te maken.


Als de versterking te laag is moeten alle banden, dus ook LG en KG, doof zijn. Maar doofheid op alle banden kan ook veroorzaakt worden door een gezamenlijk probleem in de antennekring.

Na het afregelen van S12 moet de wijzer op trimpunt 1 gezet worden en een signaal van 1630 KHz aan de antennebus toegevoerd worden, waarna achtereenvolgens C17 en C5 op maximum output afgeregeld moeten worden.

Groet,
Paul

--
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum