Oorzaak slecht trimmen gevonden (met foto;)). (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 04.06.2008, 14:53 (5814 dagen geleden) @ Francesco
Bewerkt door Ed van der Weele †, 04.06.2008, 15:19

na dit geprul, zal ik de radio opnieuw moeten afregelen.
Ik zie wel dat het spiegelfilter (bovenaan, dus om de spiegelfrequenties te onderdukken) aan de linkerkant van de UCH42 staat...dit zou dus bij slechte afregeling de oorzaak kunnen zijn?
Of anders de condensator C5 parallel aan de varco (deze geeft precies wat problemen, zoals ontvangst bij aanraken hiervan...)?

[image]

Hoho, Francesco. Radiotechniek is geen gokspelletje of een loterij, maar een wetenschap waarbij je logisch moet redeneren en deduceren.

Het zogenaamde spiegelfilter is een zuigkring die, als ik het schema goed bekijk EN logisch nadenk, alleen is ingeschakeld op de langegolf. De spiegelfrequentie is bij een radio gelijk aan de ontvangstfrequentie plus twee maal de middenfrequentie.
In formulevorm: f_spiegel = f_ontv. + 2 * f_mf.
Volgens het afregelvoorschrift van deze BX250U wordt dat dus: 1100 kHz = 200 kHz + 2 * 452 kHz
Die 4 kHz verschil krijg je van Philips cadeau.
Dit filter is aangebracht omdat de langegolfafstemkring onvoldoende kwaliteit heeft om sterke signalen op de MG te kunnen onderdrukken. Kennelijk is het filter dusdanig breed dat het de gehele langegolfband tegen spiegelfrequentie kan beschermen.

Het spiegelfilter mag uiteraard niet zijn ingeschakeld in de stand MG, want dan ontvang je niets meer op de MG.

Als je met je vingers (wat sterk is af te raden bij U-toestellen) C5 of een andere component in het antennecircuit aanraakt, gaat je lichaam - of verstandiger - het meetsnoertje als antenne werken. Logisch dat de radio dan meer ontvangt als de antennekring kapot is.
Ook C5 zal niet de oorzaak van het probleem zijn.

De lijnen op het schema volgen, inclusief de verschillende standen van de golflengteschakelaar, en beredeneren waarom het signaal niet onverzwakt op het stuurrooster van de mengbuis terecht komt.
Alleen zó kan je de storing lokaliseren.

Edit: de schrijffout waarbij oscillatorfrequentie stond i.p.v. middenfrequentie is hersteld.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum