EKCO AC 97 (Algemeen)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 02.07.2008, 23:10 (5783 dagen geleden) @ gwekkie

Bijna twee jaar geleden heb ik een Radio Rentals radio gekocht waarbij de verkoper zijn uiterste best had gedaan voor wat betreft 'de verpakking'.
Een speciaal door hemzelf gemaakte houten kist bestaande uit een frame van latten met aan de buitenkant triplexplaten bevestigd. Binnenin bekleed met tempex. En de radio was ook nog eens apart verpakt in de bekende noppenfolie.
Heel veel lagen noppenfolie. Werkelijk perfect verpakt.

Noch tempexplaat, noch noppenfolie is in staat forse schokken te dempen.
Om een schok op te vangen moet de verpakking verend zijn. Om die reden worden kwetsbare zaken vervoerd in dozen die gevuld zijn met tempex "chips" of "macaroni". Stevige proppen kranten hebben het zelfde effect.

Neem maar de proef op de som: geef een harde klap met je vuist op een plaat tempex of op een plak noppenfolie. Je slaat er geen deuk in, het doet alleen au!

Bij een voorwerp als een radio moet je bovendien rekening houden met de inhoud van de kast. Het chassis is op slechts enkele punten verbonden met de kast. Bij grote krachten zoals een val komen die op alleen die 2 of 4 schroefjes te staan.
Ook de zware onderdelen van een radio, zoals de trafo's en de luidspreker, hangen slechts aan een paar iele schroefjes. Bij een beetje pech breken die schroefjes of de bevestigingslippen af met alle gevolgen van dien.
Zelfs een losgeraakte buis kan binnen in de radio voor veel schade zorgen.
De radio moet daarom niet alleen uitwendig, maar ook inwendig worden beschermd.

En bij vervoer moet je uitgaan van het slechtste scenario dat je je kunt bedenken. Het kan je ook zélf overkomen. Je haalt een radio persoonlijk op om zulke nachtmerries als de jouwe te voorkomen, plaatst het toestel voorzichtig in de kofferbak van de auto en rijdt huiswaarts. Onderweg moet je een noodstop maken voor een onvoorzichtige medeweggebruiker; je gaat vól in de remmen.
De gevolgen voor de radio in de kofferbak laten zich raden. Hij komt los van de vloer, stuitert tegen de rugleuning van de achterbank en ploft weer terug.
Die situaties komen vervoerders dagelijks tegen.

Pas als het apparaat in kwestie op de goede manier is verpakt - en dat is dus niet de manier die je hierboven beschrijft - en de verpakking is uitwendig beschadigd kan je de vervoerder iets verwijten. In alle andere gevallen is het de onzorgvuldigheid van de afzender.

Na ontvangst heb ik hem gemaild dat ik bijzonder tevreden was met de manier van verpakken en ook alleen op deze manier zouden alle radio's verpakt moeten worden.
En wat schetst mijn verbazing. Hij mailde mij terug dat hij een Ferguson radio op dezelfde manier had verpakt en deze radio was zwaar beschadigd bij de koper aangekomen.

Dat verbaast me niets.

Zo zie je maar weer. Engelse besteldiensten zijn zeer ruig met het behandelen van dergelijke verzendingen.

Dit wetende moet je daar je maatregelen voor nemen.

Die EKCO AC 97 was niet op de meest perfecte manier ingepakt. Maar als je iets voorzichtiger bent met het behandelen van dergelijke pakketten, zal de radio geen schade oplopen.
Het is voor mij iets te kort door de bocht om gelijk maar de schuld te geven aan de verkoper. Althans dit is wat sommige mensen doen als ik zo de commentaren lees.
Hiermee verdedig je het beleid van de besteldiensten. Ik niet. Dus! Of heb je de radio zelfs verpakt in een houten kist gewikkeld in voldoende noppenfolie, dan geeft dat geen garantie voor een behouden reis.

Zie mijn commentaar hierboven.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum